ارزش گمرکی کالا چیست؟

ارزش گمرکی کالا...
مقالات 1402 / 07 / 25

ارزش‌ گمرکی کالای صادراتی عبارت‌ است‌ از نرخ فروش کالا‌ به منظور صدور‌ به علاوه مخارج بیمه، باربری و حمل و نقل‌ و باقی مخارج هایی که به آن کالا‌ تا خروج‌ از قلمرو‌ گمرکی تعلق‌ می‌گیرد و از روی صورتحساب و اسناد تسلیمی شخص‌ صادر کننده معین سازی می‌گردد. مشخص کردن ارزش و تعرفه صحیح کالاها از موارد مهم در اظهار و ترخیص کالا از گمرک می‌باشد که باید با دقت زیادی صورت گیرد تا از بروز مشکلات برای صاحبان کالا، پیشگیری شود.

هنگامی خرید‌ و فروشی رخ می‌دهد ، هزینه های گوناگونی وجود دارد‌ تا کالا‌ صحیح‌ و سالم‌ از نقطه آغاز به مقصد‌ فرستاده شود و کامل روش های قانونی را نیز طی نماید. ارزش گمرکی کالا نیز دقیقا به کل هزینه هایی اشاره دارد که در این فرآیند رخ می‌دهد و صاحب کالا مسئولیت پرداخت آن را برعهده دارد. از مخارج معامله در مبداء، حمل‌ونقل و هزینه های بیمه گرفته تا خرج های مرتبط به باز کردن حساب و بسته بندی بار‌ و …

ارزش گمرکی کالا چیست

همانطور که در قسمت فوق مورد‌ اشاره‌ قرار گرفت اصولاً ارزش‌ کالا‌ بر پایه سیاهه‌ و اسناد تسلیمی صادرکننده معین سازی می‌شود منتها در برخی موارد این ارزش‌ اظهاری مطابق با واقع‌ نیست‌ در حقیقت در این حالت‌ بایستی قائل به دو دسته، تقسیم بندی شد:

الف) درصورتی‌که ارزش‌ اظهارشده به وسیله صادرکننده منطبق‌ با واقعیت‌ و متناسب‌ باشد‌ گمرک بر طبق همان ارزش‌ اظهارشده نسبت‌ به تعیین‌ حقوق‌ و مالیات گمرکی مبادرت‌ می نماید که اصل هم بر صحت‌ اظهارات صادرکننده است‌.

ب) درصورتی که صادرکننده اسناد موردنیاز را به گمرک عرضه نکرده باشد‌ یا درصورتی که عرضه نموده ارزش‌ کالای اعلامی از سوی صادرکننده با توجه‌ به دلایل‌ و مستندات قابل‌ تایید نباشد گمرک حین استعلام‌ از مرجع‌های مربوطه، بر زمینه نرخ عمده‌ فروشی آن در بازار‌ داخلی‌، به علاوه مخارج هایی که تا خروج‌ از قلمرو‌ گمرکی به آن تعلق‌ می‌گیرد، ارزش‌ کالا‌های‌ مذکور را پس از کسر‌ مالیات‌ و عوارض‌ فروش روشن می‌نماید و بر اساس‌ ارزشی که خود‌ مشخص کرده‌، به گرفتن عوارض‌ گمرکی اقدام می‌کند‌.

تعیین ارزش گمرکی کالا

نحوه انجام تعیین ارزش گمرکی کالا

درصورت محاسبه ارزش گمرکی کالای ورودی، باید همه مخارجی که در قسمت زیر نامبرده خواهد شد، محاسبه گردد.

  • هزینه های مرتبط به افتتاح‌ یا واریز بروات
  • باقی هزینه های مرتبط به کالا‌ تا زمانی که بار‌ به نخستین ورودی‌ گمرک می‌رسد.
  • امتیاز‌ و حق مصرف از علامت‌ بازرگانی‌ ، نقشه‌ ، طرح و یا استفاده‌ از دیگر حقوق‌ مرتبط به کالا‌.
  • بهای سیف‌ (ارزش سیف کالا «CIF») یا همان بهای معامله کالا‌ در مبدأ + هزینه‌ حمل ونقل، باربری و بیمه
  • منفعت بازرگانی‌ که با نرخ‌ ارز‌ و تعرفه‌ گمرک ارزیابی می‌شود. (سود بازرگانی‌ همان مالیاتی است‌ که از بعضی کالا‌ها‌ مطابق‌ سیاست های دولت‌ دریافت‌ می‌شود. این وجه با توجه‌ به نوع‌ کالا‌ها‌ متغیر‌ می‌باشد.)

ارزش گمرکی کالاهای وارداتی

در موضوع واردات، در صورتی که بخواهید ارزش کالای وارداتی را محاسبه کنید، بایستی به قیمت و نرخ کالا در بازارهای بین المللی توجه داشته باشید. در اصل این مفهوم نیز شامل کلیه مخارج هایی می‌شود که برای حمل کالا از راه گمرک باید پرداخت گردد و همچنین شامل عوارض و مالیات، بیمه، هزینه حمل‌ونقل و... می‌باشد.

برای اینکه بتوان ارزش گمرکی کالاها را معین سازی کرد، بایستی مدارکی نظیر فاکتور خرید (Invoice)، بیمه نامه حمل و نقل و انواع گواهی نامه ها را به مرجع های مربوطه عرضه نمود.

ارزش گمرکی کالاهای وارداتی

هدف از ارزش‌گذاری کالاهای وارداتی

  • معین شدن‌ مبلغ‌ دقیق‌ حقوق‌ ورودی‌ 
  • تعیین‌ نرخ کالا‌ در بازار‌های‌ داخلی‌ و خارجی‌ 
  • نهی از گران فروشی، فسادهای اقتصادی‌ و مشکلات اقتصادی‌ 
  • برآورده‌ نمودن تعهدات ارزی صاحب‌ کالا‌ در ازای ارزش‌ محموله‌ وارداتی
  • موقع پرداخت انواع‌ مالیات‌ و عوارض‌ گمرکی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • آماری از فرآیند و میزان‌ واردات کالا‌ و پرسه مالی آن در کشور‌ به دست می‌آید.
  • مانع‌ بیش‌ اظهاری و یا کم اظهاری کالا‌ در طریقه ترخیص‌ محموله‌ تجاری می‌شود.
  • به عنوان سندی مهم به منظور بانک هایی که تسهیلات ارزی در اختیار‌ واردکنندگان گذاشته اند.

ارزش گمرکی کالاهای صادراتی

هنگامی که در گمرک قرار است‌ روال صادرات کالا‌ انجام‌ گیرد، هزینه های گوناگونی صورت‌ می‌‌گیرد. به همین دلیل مسئولان گمرک برطبق قیمت‌ فروش کالا‌ در بازار‌های‌ بین المللی‌، ارزش‌ گمرکی کالای صادراتی را معین می‌کنند تا اندازه مالیات‌ و عوارض‌ و سایر‌ مولفه ها از این روش معین گردند.

باآنکه در برخی موارد پیش‌ می‌آید که ارزشی که کالا‌ در اندرون و برون از کشور‌ دارد‌، باهم‌ تفاوت‌ داشته باشد‌. به همین خاطر گاهی‌ اوقات‌ صادرکنندگان و مسئولان گمرک بر سر قیمت حقیقی کالا‌ به گفتگو می‌نشینند تا از هرگونه اختلافات پیشگیری نمایند.

هدف از ارزش گذاری کالاهای صادراتی

  • دریافت یارانه های صادراتی
  • صادرات در برابر‌ تعهد‌ ارزی به ارزش‌ کالا صادراتی
  • صادرات در مقابل واردات به میزان‌ ارزش‌ کالا صادراتی
  • باتوجه به ارزش‌ محموله‌ تجاری جوایز صادراتی گوناگونی می‌توان وصول کرد.
  • زمانیکه قرار است‌ تسهیلات مربوط به بانک دریافت‌ شود، داشتن کد ارزش‌ گمرکی ضروری می‌باشد.

ارزش گمرکی کالاهای صادراتی

کد TSC

کد TSC یا همان کد Tariff Sepcification Code، کد شناسه کالا می‌باشد که به محموله های وارداتی و صادراتی اختصاص می‌باشد و به کمک این کد می‌توان کالاهای ورودی/خروجی را طبقه بندی نمود و تعرفه گمرکی هر کالاها بدست آورد.

کد TSC، یک کد 8 رقمی است که 4 رقم اول آن در سراسر جهان ثابت و یکسان می‌باشد ولی 4 رقم دوم آن، بر اساس قوانین و ضوابط هر کشور، توسط دولت کشورها (هر کشور) تعیین می‌شود.

نحوه محاسبه کد TSC

ارزش گمرکی کالا، تنها توسط متخصصان این حوزه، تعیین می‌شود، چراکه محاسبه TSC و استعلام ارزش گمرکی، یک کار بسیار مهم و حساسی می‌باشد. در صورتی که در این مورد، خطایی رخ دهد یا گمرک ارزش تعیین شده برای کالای موردنظر را تأیید نکند، صاحب کالا، مشکلات مختلفی را در پیش رو خواهد داشت.

بروز چنین مشکلاتی، باعث به وجود آمدن اختلافات مختلف در میان صاحب کالا و گمرک می‌شود و حتی ممکن است برای حل مشکلات پیش آمده، پرونده ای تشکیل شود تا در کمسیون مرتبط به حل اختلافات گمرکی بپردازند.

جمع‌ بندی

در این مقاله به مفهوم ارزش گمرکی کالا که یکی از نرخ ها و هزینه های مهم در تجارت بین المللی است، پرداختیم. همچنین ارزش گمرکی کالاهای صادراتی، ارزش گمرکی کالاهای وارداتی و... را بررسی کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.

همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه می‌شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات می‌توانید به www.ntirapp.com مراجعه نمایید.

عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ 

 

نصب برنامه nTirApp
افزودن به Home Screen