پته گمرکی چیست؟
پته گمرکی یا همان Permit یکی از اسناد بازرگانی مهم میباشد. از پته گمرکی برای ترخیص کالا از گمرک بدون نیاز به ثبت سفارش، و یا زمانی که کالاهای وارداتی و صادراتی از نظر تعداد و ارزش تجاری نباشند و فقط بخاطر مصارف شخصی و یا معرفی در نمایشگاه ها و یا حتی برای نمونه وارد کشور شوند، استفاده میشود. برای مسافران نیز تا سقف و ارزش معین بارنامه ای برای خروج کالا تنظیم میشود که به آن پته گمرکی میگویند.
ترخیص کالا توسط پته گمرکی با سرعت زیادی انجام میشود. به طوری که بعد از گرفتن قبض انبار و انجام اقدامات موردنیاز برای صدور پته، کالاها در عرض چند ساعت از گمرک ترخیص میشوند و در اختیار مشتری قرار داده میشوند.
پته های گمرکی در دو دسته تقسیم میشوند. 1- پته مسافری 2- پته غیرتجاری
تشریفات گمرکی پته
برای ترخیص کالاها از گمرک نیاز به انجام برخی امور اولیه است که به این امور تشریفات گمرکی میگویند. اینگونه امورات گمرکی در زمان ترخیص کالا با پته، نیز اتفاق میافتند، به این امور اتفاق افتاده تشریفات گمرکی پته میگویند.
نحوه ثبت پته گمرکی
در زمان های گذشته، ثبت پته گمرکی به صورت دستی صورت میگرفت و به اظهارکردن کالاها نیازی نبود. اما امروزه به دلیل آمدن بخشنامه های جدید در خصوص ثبت و اظهار پته گمرکی، معاون های فنی گمرک وظیفه دارند که در صورت تایید پته مسافری و غیرتجاری بودن کالا، پته گمرکی را حتما به صورت الکترونیکی و در سامانه گمرکی اظهار نمایند.
کالاهایی که برای آنها پته صادر می شود
همانطور که در قسمت های فوق اشاره شد ترخیص کالا با پته برای کالاهایی ممکن است که هم از نظر تعداد و هم از نظر ارزش غیرتجاری به شمار بروند. اگر بخواهیم به صورت دقیق محاسبه کنیم کالاهای وارداتی که ارزش آنها کمتر از 1000 دلار برای افراد عادی و کالاهایی که ارزش آنها تا 2000 دلار برای شرکت های دانش و بنیان میباشد، امکان ترخیص بدون داشتن کارت بازرگانی و فقط با پته گمرکی را دارند. برای قطعات و لوازم یدکی خودروها نیز معاونان فنی میتوانند تا سقف 20000 دلار نیز بدون نیاز به ثبت سفارش و تنها با استفاده از پته مسافری و تجاری اقدام به ترخیص کالا از گمرک نمایند.
تفاوت برگ سبز گمرکی با پته گمرکی
برگ سبز گمرکی و پته گمرکی تفاوت هایی با یکدیگر دارند. هر چند هر دو از مدارک مهم در جهت ترخیص کالا از گمرک میباشند. اما در تفاوت میان این دو میتوان گفت که در ترخیص کالا با پته گمرکی به تنظیم اظهارنامه نیازی نیست ولی در ترخیص کالا با برگ سبز گمرکی (پروانه گمرکی) تنظیم اظهارنامه گمرکی از الزامات بوده که باید در سامانه تجاری فرامرزی ثبت شده و باید به گمرک ارائه شود.
برگه سبز گمرکی یا همان پروانه گمرکی مجوز ورود گمرکی کالای تجاری به گمرک ایران است. پته گمرکی نیز مجوز ترخیص کالا برای کالاهای غیر تجاری میباشد.
تخلف در روند پته
در زمانهای گذشته در روند ترخیص پته گمرکی غیرتجاری در روشهای مختلف حمل و نقل علی الخصوص روش حمل و نقل هوایی، تخلفات مختلف و متعددی انجام گرفته و تعداد زیای از این تخلفات به دلیل اشتباه در ثبت اطلاعات کالاها بوده است. امروزه در روند بازرسی کالا و ترخیص پته های گمرکی سخت گیری های بسیاری صورت میگیرد. در هنگام ترخیص کالا برای جلوگیری از تخلف در روند پته، مالک کالا باید به صورت الکترونیکی کالای خویش را اظهار نماید.
مزایا پته گمرکی
- استعلام آنلاین پته
- دردسر کمتر نسبت به برگ سبز گمرکی
- برای پته گمرکی نیازی به ثبت سفارش نیست.
- ترخیص به روش پته گمرکی سریعتر از سایر روش ها است.
- کالاهای که از سمت گمرک پته مسافری تشخیص داده شوند، نیازی به کارت بازرگانی ندارند .
موارد درج شده در پته گمرکی
از جمله موارد ذکر شده در پته گمرکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع کالا
- مشخصات کالا
- ارزش تجاری کالا
- مجوز خروج آن از گمرک
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم پته گمرکی که یکی از مهمترین مدارک در امور و ترخیص کالا از گمرک در بیشتر کشورها است، پرداختیم. همچنین تعریف پته گمرکی، مزایای پته گمرکی، نحوه ثبت پته و... را بررسی کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.
همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات میتوانید به www.ntirapp.com مراجعه نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ