قبض انبار چیست؟
شاید برای شما سوال شده باشد که قبض انبار (Warehouse Bill) چیست؟ یا جایی شنیده باشید و ذهنتان مشغول این کلمه شده باشد. و یا شاید بخواهید درباره قبض انبار بیشتر بدانید. ما در این مقاله هر آنچه که باید درباره قبض انبار بدانید برایتان صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
انبار چیست؟
انبار عمومی مکان و موسسه بازرگانی است که در آن انواع ارائه خدمات، قبول امانات، نگهداری مواد اولیه،تولیدات کشاورزی و صنعتی، کالاهای بازرگانان و کشاورزان و صاحبان صنایع، با موافقت هیئت نظارت بر انبارهای عمومی و با رعایت قوانین و مقررات، این قانون و آیین نامه های مرتبط به صورت شرکت سهامی، تاسیس و بر مقررات ایران به ثبت رسیده است.
قبض انبار
انبارهای عمومی در مقابل به امانت گرفتن کالاها، سند و برگه ای صادر میکنند که از دو قسمت برگ و وثیقه و قبض رسید، تشکیل میشوند که به این سند، قبض انبار میگویند.
قبض انبار (Warehouse Bill) برگ و سندی است که با سفته شباهت هایی دارد که با امضای آن، بازرگانان متعهد میشوند، مبلغی را در زمان معین و مشخص به دارنده قبض انبار، پرداخت کنند. اما قبض انبار با سفته تفاوت هایی نیز دارد. که با امضای قبض انبار، متعهد یا همان صاحب قبض انبار به دارنده این حق و اجازه را میدهد در صورت عدم پرداخت به موقع مبلغ معین شده در آن قبض، کالاهای درج شده در قبض را که در انبار عمومی و یا نزد خود تاجر موجود میباشد، از طریق ثبت محل به نفع خود به فروش برساند و از حاصل آن، طلب خود را برداشت نماید.
پس با این توضیحات گفته شده میتوان به این نتیجه رسید که قبض انبار یک سند و برگه به عنوان وثیقه است که به نفع دارنده سند است تا درصورت پرداخت نشدن مبلغ متعهد شده، بتواند بدهی خود را از محل موردنظر وصول کند و نیز قبض انبار برای گرفتن وام توسط صاحب کالا بکار میرود.
مفاد مهم و الزامی مشترک در قبض انبار ها
- محل انبار
- امضای انبار دار
- نوع نگهداری کالا
- تاریخ صدور رسید
- هزینه نگهداری کالا
- پیش پرداخت و هزینه های مربوط
- نوع کالا
- نوع بستهبندی
- تعداد بسته ها
- علامت مشخص کالا
- مواردی چون وزن و حجم آنها.
تفاوت قبض انبار با حواله انبار چیست؟
شاید شما با دیدن این دو کلمه فکر کنید این دو یکسان هستند ولی درحالی که فقط تشابه اسمی دارند. حواله انبار به کالاهایی اختصاص دارد که اجازه خروج آنها چه برای استفاده در مجموعه و چه برای فروش از انبار خارج خواهد شد. در صورتی که قبوض انبار تنها به کالاهای ورودی چه خریداری شده و چه تولید شده اختصاص دارد.
انواع قبض انبار
- رسید موقت انبار
- رسید دائم انبار
- رسید مستقیم کالا
رسید های انبار در هر مجموعه و یا انباری که ورود و خروج کالا در آن صورت میگیرد دارای اهمیت است.
انواع قبض انبار گمرکی
- اولیه
- تفکیکی
- قابل معامله
قبض انبار گمرک چیست؟
قبض انبار یکی از اسناد بسیار مهم در خصوص مالکیت کالاها در گمرک است. که در این سند میتوان اطلاعاتی نظیر بارنامه و تاریخ انبار را در آن مشاهده کرد. در واقع میتوان گفت که قبض انبار گمرک نوعی قبض رسید و تحویل کالاها است. و نیز قبض انبار به اسنادی اشاره دارد که بنابه اطلاعات موجود در آنها انبار دار گواهی میکند که در تاریخ یاد شده و با مشخصات درج شده در قبض انبار گمرک، کالاهایی را وارد گمرک کرده و تحویل گرفته است.
اهمیت قبض انبار و صدور آن
- بحث مالیاتی
- پیشبینی درآمد و سود
- کمک به دید تجاری بهتر
- کمک به حسابداری راحت تر
- انجام بهتر انبار گردانی
- کاهش هزینه های سازمانی
- ارتباط قبض انبار با حسابداری
اطلاعات درج شده در قبض انبار گمرکی
- نوع کالا
- وزن کالا
- علامت کالا
- شماره انبار
- شماره بارنامه
- امضا ی انباردار
- مرز ورودی کالا
- نام صاحب کالا
- ردیف دفتر انبار
- شماره قبض انبار
- نوع بسته بندی
- تعداد بسته بندی
- هزینه های رسیدگی
- تاریخ تحویل به انبار
- شرکت حملکننده کالا
- نوع ذخیره سازی در انبار
وظیفه گمرک در قبال خسارات کالا در انبار
وظیفه گمرک یا مکانی که کالاها را تحویل میگیرند این است که کالاهای موجود در انبار گمرک را در مقابل حوادثی مثل انفجار، آتش سوزی و اشتعال بیمه کرده و در زمان ترخیص کالا، حق بیمه را از ترخیص کار یا مالک کالا دریافت کند. البته لازم به ذکر است که گمرک در قبال بعضی خسارت های وارد شده هیچگونه مسئولیتی ندارد و مسئول جبران آنها نیست. این خسارت ها مثل خسارات ناشی از بسته بندی، ناشی از کیفیت کالا، و حوداث مرتبط با قوه قهریه میشود.(قوه قهریه چیست؟ فورس ماژور یا همان قوه قهریه به معنی عام، عبارت است از هر حادثه خارجی «خارج از حیطه قدرت متعهد» غیرقابل پیشبینی و غیرقابل اجتناب، که مانع اجرای تعهد باشد.)
در هنگام ارزیابی اگر نکته حفاظتی یا رعایت سلامتی لازم باشد، به عنوان صاحب کالا باید حتما به عوامل گمرک بگویید که خسارتی به کالا وارد نشود. اگر مامور گمرک به موارد تذکر داده شده اهمیت کافی ندهد و توجه نکند و به دلیل بی احتیاطی به کالا خسارتی وارد شود، مسئول جبران خسارت است. در این موارد به وسیله کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی و دادخواست دادن به مراجع قانونی اقدام میشود.
جمع بندی
ما در این مقاله در مورد هر آنچه که درباره قبض انبار بدانید توضیحاتی ارائه کردیم. امیدواریم که این مقاله مورد پسند شما مخاطبان واقع شده باشد. برای اطلاعات بیشتر در مقالات بعدی نیز با ما همراه باشید. و نیز میتوانید با مراجعه به وبسایت ما www.nTirapp.com، از مقالات دیگر و خدمات ارائه شده در سایت، استفاده نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ