حمل و نقل میلگرد
قبل از اینکه به حمل و نقل میلگرد بپردازیم ابتدا به توضیح مختصری درباره میلگرد صحبت کنیم و با میلگرد آشنایی داشته باشیم.
میلگرد چیست؟
میلگرد پروفیلی با مقطع دایره ای و توپر میباشد. معممولا اکثر افراد میلگرد را نوعی فلز آجدار میشناسند که در ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارد. به طور معمول جنس میلگرد از فولاد میباشد. تنوع تولید میلگرد، بسیار زیاد است و همچنین در صنعت، انواع میلگرد، تولید و استفاده میشود.
حمل و نقل، از مهمترین مراحل در فرآیند تهیه آهن آلات میباشد. در فرآیند باربری باید زمان، مکان، روش های تحویل بار، به صورت کامل شفاف سازی شود. کوچکترین بی دقتی و خطا در بخش باربری می تواند خسارت مالی بسیاری به مشتری تحمیل شود.
انواع روش های حمل میلگرد
انواع میلگرد از جنبه های مختلف قابل دسته بندی است، برای مثال از نظر شکل ظاهری، جنس، محل استفاده و … همچنین کاربرد هر کدام از میلگردها نیز متفاوت است.
اما به صورت کلی، انواع روشهای حمل و نقل مقاطع فولادی مِن جمله میلگرد در 4 دسته تقسیم بندی میشود. ما در این قسمت تقسیم بندی های میلگرد را برایتان میآوریم.
1- حمل و نقل ریلی
یکی از روش های حمل میلگرد و سایر مقاطع فولادی با استفاده از حمل و نقل ریلی از طریق راه آهن و قطارهای باری میباشد. این روش در کشورما ایران، کاربرد چندانی ندارد.
مزایای حمل و نقل ریلی میلگرد
- کاهش آلودگی هوا
- توقف کمتر در مسیر
- کاهش مصرف سوخت
2- حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی بیشتر به منظور صادرات کاربرد دارد. یکی از وسیله های موردنیاز در حمل و نقل دریایی استفاده از کانتینر میباشد که این مسئله موجب میشود کرایه حمل میلگرد با این روش افزایش یابد. هرچند که روش حمل بار با کشتی و یا حمل بار با کانتینر، به سرمایه گذاری بسیاربالایی نیازمند است و همچنین وابسته به قوانین بین المللی میباشد، اما این روش حمل و نقل میلگرد در حمل بار بین المللی جایگاه بسیار ویژه ای دارد. برای حمل دریایی از کانتینرهایی با حجم های مختلف استفاده میشود. اما به طور کل کانتینرهای استاندارد بر اساس ابعاد، وزن و اندازه به صورت زیر طبقه بندی میشوند:
3- حمل و نقل ترکیبی
منظور از حمل و نقل ترکیبی، حمل میلگرد به یکی از روش های «جاده ای – ریلی» یا «جاده ای – دریایی» است. بیشترین استفاده از این روش به منظور صادرات میلگرد و ارسال آن به وسیله کشتی یا قطار میباشد و بیشترین روش ترکیبی مورد استفاده نیز روش جاده ای – دریایی است.
4- حمل و نقل جاده ای
- حمل میلگرد با خاور
- حمل میلگرد با تریلی
- حمل میلگرد با نیسان
- حمل میلگرد با کامیون
- حمل میلگرد با شورلت
- حمل میلگرد با پیکان و مزدا
حمل میلگرد با خاور
برای حمل و نقل میلگرد های 6 متری میتوان علاوه بر نیسان، از خاورهای مبلی استفاده کرد. این نوع کامیون توانایی باربری 2.5 الی 3 تن را دارد.
حمل میلگرد با تریلی
برای حمل و نقل انواع میلگردها از روش های متفاوتی استفاده میشود. در این میان برای حمل میلگردهایی با طول 12 متر معمولا از تریلی ها استفاده میشود. برای حمل اینگونه میلگردها، 4 نوع تریلی وجود دارد که دارای ظرفیت های متفاوتی هستند که بر اساس وزن میلگردها میتوان یکی از تریلی ها را انتخاب کرد. در بین این 4 نوع تریلی، تریلی های 40 فوت دارای ظرفیت بالاتری هستند. که به دلیل حمل کانتینرهای 40 فوتی از گمرک و سایر پایانه های حمل بار به این نام معروف هستند. تریلی لبه دار، تریلی ترانزیت و تریلی کفی نیز 3 مدل دیگر انواع دیگر تریلی ها هستند که حداکثر ظرفیت همه آنها تا 24 تن است.
حمل میلگرد با نیسان
برای انتقال میلگرد در سطح شهر و با وزن و طول محدود میتوان از نیسان های مخصوص حمل میلگرد و تیرآهن استفاده کرد. طول معمول میلگردهایی که با نیسان جا به جا می شود ۶ متر است، البته بارهای طویل تر از ۶ متر نیز با نیسان جا به جا می شود، اما این کار خطرناک و غیرمجاز است.
حمل میلگرد با کامیون
استفاده از کامیونها معمولا مناسب میلگردهایی با طول 6 متر هستند. استفاده از کامیون ها بیشتر در مواردی میباشد که طول و تناژ میلگرد و دیگر آهن آلات متناسب با توان کامیون بوده و بارگیری آن با استفاده از جرثقیل انجام میپذیرد. انواع کامیون ها توانایی باربری 5 الی 20 تن را دارند.
حمل میلگرد با شورلت
برای حمل میلگردهایی با طول 12 متر، علاوه بر تریلی از شورلت نیز استفاده میشود. اما باید به نکته قابل توجهی، توجه کافی داشته باشید که شورلت حمل میلگرد الزاما فقط و فقط در طول شب اجازه تردد دارند. در صورت مشاهده باربری و تردد شورلت در طول روز، توسط پلیس جریمه خواهد شد.
حمل میلگرد با پیکان و مزدا
معمولا از پیکان و مزدا بیشتر برای حمل مقاطع فولادی استفاده میشود و استفاده از پیکان و مزدا برای حمل میلگرد مرسوم و معمول نیست و کمتر زمانی ممکن است با پیکان و مزدا از میلگرد استفاده شود. انواع مقاطع فولادی شامل لوله، ورق و... میباشند و همچنین تنوع بسیاری دارند که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند.
به صورت کلی میتوان گفت که ماشین های سبک بار مثل پیکان و مزدا، که ظرفیت کمتر و طول کفی محدودی دارند، کمتر مورد استفاده واقع میشوند.
مراحل حمل میلگرد
فرآیند باربری، بعد از تسویه خرید میلگرد ساده، آجدار و … آغاز میشود. مراحل این فرآیند به ترتیب عبارتند از:
- هماهنگی با باربری
- آزادسازی بار از انبار با توجه به کد حواله کالا
- بارگیری از انبار مبدا و صدور برگه باسکول
- تخلیه بار در مقصد با توجه به بارنامه
هزینه حمل و نقل میلگرد
هزینه حمل میلگرد به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از: تناژ میلگرد، مسافت جابجایی و نوع وسیله نقلیه.
به عنوان نمونه میتوان چنین گفت: حمل و نقل دریایی و حمل و نقل ریلی هزینه بیشتری نسبت به حمل و نقل جاده ای دارند. کرایه حمل میلگرد به شهرستان یا مسافت های بیرون شهری نسبت به مسافت های درون شهری بیشتر است. به صورت کلی چنین می توان توضیح داد که اگر کالا از نظر حمل و نقل خاص باشد، هزینه های حمل و نقل افزایش مییابد.
عوامل موثر در قیمت حمل و نقل و بارگیری میلگرد
هرگونه کرایه و هزینه حمل و نقل بر عهده خریدار میباشد. مبلغ حمل و نقل همراه با مبلغ میلگرد خریداری شده در فاکتور درج میشود. از جمله عواملی که در هزینه حمل و نقل میتواند تاثیرگذار باشد و هزینه را افزایش دهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه انبارداری یا همان هزینه نگهداری هرکیلوگرم از آهن آلات در انبار، دارای تعرفه های مشخص هستند و در هنگام ترخیص بار میلگرد، باید پرداخت شود.
- برای بارگیری با جرثقیل و لیفتراک در انبار، معمولا هزینه جداگانهای دریافت میشود.
- بیمه شدن بار، دارای هزینه جداگانه میباشد. اما به سلامت رسیدن بار به مقصد در مقایسه با هزینه حمل کمتر، اهمیت بیشتری دارد.
- اگر بخواهید بر روی میلگردهای خریداری شده خدماتی اعم از برشکاری، خمکاری و... صورت گیرد، هزینه های جداگانه ای را شامل میشوند که باید پرداخت شود.
عوامل موثر در روش حمل و نقل میلگرد
- وزن میلگرد
- تعرفه حمل بار
- مسافت حمل میلگرد
- ظرفیت وسایل نقلیه
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم حمل و نقل میلگرد که یکی از مهمترین کالاها در تجارت، صادرات و واردات در بیشتر کشورها است، پرداختیم. همچنین تعریف میلگرد، انواع روش های حمل و نقل میلگرد، مراحل حمل و نقل میلگرد و ... را بررسی کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.
همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات میتوانید به www.ntirapp.com مراجعه نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ