کروز کنترل، سیستمی در خودرو است که به راننده اجازه میدهد سرعت را در حالت ثابت کنترل کند. این سیستم، معمولا وظیفه خود را با کنترل میزان هوای ورودی به محفظه احتراق انجام میدهد. در واقع، هدف استفاده از کروز کنترل، کنترل نگه داشتن دقیق سرعت مورد نظر راننده بدون دخالت خارجی است. در این سیستم از طریق کلیدهای واسط، امکان تثبیت سرعت خودرو در شرایط مختلف بدون استفاده از پدال گاز وجود دارد.
انواع دکمه های کروز کنترل داخل خودرو
کروز کنترل دارای دکمههای on/off، set/accel، cost/decelerate، resume، cancel میباشد. البته ممکن است این دکمهها بسته به سازنده خودرو نامهای مختلفی داشته باشند.
دکمه on/off
همانطور که از نام آن پیداست، وظیفه روشن و خاموش کردن کروز کنترل را بر عهده دارد.
دکمه set/accel
دکمهای است که برای ثابت نگه داشتن سرعت خودرو استفاده میشود. برای این کار ابتدا سرعت خودرو را به سرعت دلخواه برسانید، سپس با فشردن دکمه set، سرعت را ثابت نگه دارید. دکمه accel که در برخی خودروها با علامت + نیز نشان داده شده است، با هر بار فشردن آن سرعت تنظیم شده را یک کیلومتر بر ساعت افزایش میدهد.
دکمه cost/decelerate
اگر میخواهید سرعت خودرو کم شود، میتوانید از این دکمه استفاده کنید. این دکمه در برخی از خودروها با علامت - نمایش داده میشود. با هر بار فشار دادن دکمه، سرعت خودرو یک کیلومتر بر ساعت کاهش مییابد.
دکمه resume
همانطور که گفته شد در خودروهای اتوماتیک هنگام فشردن پدال ترمز و در خودروهای دستی با فشردن پدال کلاچ سیستم کروز کنترل مدار را از دست میدهد، با فشار دادن دکمه resume میتوان دوباره وارد سیستم کروز شد. در این حالت خودرو بر اساس آخرین سرعت ذخیره شده در حافظه بازیابی میشود.
برای آشنایی با ترمز کمکی کامیون کلیک کنید.
دکمه cancel
این دکمه وظیفه غیرفعالسازی سیستم کروز کنترل را بر عهده دارد و فقط در برخی خودروها وجود دارد. زیرا با فشردن پدال ترمز و کلاچ، سیستم کروز نیز غیر فعال میشود.
نحوه فعالسازی کروز کنترل
روی فرمان خودرو یا روی اهرم کنار فرمان، باید دکمهای برای فعال کردن کروز کنترل وجود داشته باشد. این دکمه معمولا با On/Off یا Cruise مشخص میشود. برای فعال کردن کروز کنترل، ابتدا این دکمه را فشار دهید. سپس رانندگی را شروع کنید تا به سرعت مورد نظر (به عنوان مثال 65 کیلومتر در ساعت) برسید، سپس دکمه Set را فشار دهید، سپس سیستم کروز کنترل به طور خودکار سرعت خودرو را در مقدار نصب شده، ثابت نگه میدارد. در اکثر مدلها، تنظیم سرعت را میتوان با استفاده از دکمههای مخصوص نصب شده افزایش یا کاهش داد. در خودروهای دنده دستی با فشار دادن کلاچ و در خودروهای دنده اتوماتیک با فشار دادن اهرم ترمز میتوان سیستم کروز کنترل را از مدار خارج کرد. همچنین دکمه Resume در این سیستم وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید تنظیمات قبلی خود را بازیابی کنید. این قابلیت زمانی استفاده میشود که به دلایلی سیستم کروز کنترل را به طور موقت غیرفعال کرده باشید و اکنون تصمیم بگیرید که سیستم را با همان تنظیمات قبلی دوباره فعال کنید. برخی از انواع کروز کنترل هوشمند نصب شده بر روی خودروهای گران قیمتتر مجهز به سنسورهایی هستند که موانع را تشخیص میدهند.در این مدلها، سرعت خودرو بر اساس فاصله از مانع جلویی تنظیم میشود و در صورت خطرناک بودن سرعت خودرو بسته به شرایط، سیستم به طور خودکار سرعت خود را کاهش میدهد تا از برخورد با خودروی جلویی جلوگیری شود. در صورت رفع تصادم، سیستم هوشمند به حالت قبل باز میگردد.
مزیت استفاده از کروز کنترل
مهمترین مزیت استفاده از کروز کنترل، رانندگی به خصوص در مسافتهای طولانی راحتتر است. علاوه بر این، این ویژگی برای افراد مسنی که تحرک زیاد دارند و فشار به پاها، باعث خستگی و درد زیادی در این ناحیه میشود نیز بسیار مفید است. به خصوص در جادههای هموار و آرام، استفاده از کروز کنترل میتواند تجربه رانندگی آرامش بخشی را به شما بدهد.
خطرات کروز کنترل
البته نباید تنها به قابلیتهای این سیستم توجه کرد، بلکه خطرات مربوطه را نیز در نظر گرفت. اگر چه، هر فناوری جدید بسیار هوشمندانه طراحی میشود، اما گاهی اوقات به درستی کار نمیکند یا در عملکرد خود نقصهایی دارد. سیستم کروز نیز از این قاعده مستثنی نیست، به خصوص در شرایط باران، برف و لغزنده، استفاده از آن میتواند بسیار خطرناک باشد. اما دلیل آن چیست؟ همانطور که میدانید کروز، سرعت را ثابت نگه میدارد و در هنگام سر خوردن خودرو باز هم نمیتواند این عملکرد را متوقف کند. تثبیت سرعت در این مواقع باعث میشود که چرخهای خودرو بیش از حد بچرخند و فرمان سخت شود. در فصل زمستان هوای سرد باعث کاهش اصطکاک چرخ ها میشود و این شرایط نیازمند رانندگی دقیق است. بنابراین در زمستان، حتی زمانی که جاده خشک است به خصوص کروز کنترل پراید، از این آپشن استفاده نکنید. زیرا، وزن این خودرو کاملا سبک است و میتواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد و باعث سقوط خودرو شود. علاوه بر این، هنگامی که رانندگان فعالیت بیشتری دارند، خطر خواب آلودگی بسیار کمتر است. بنابراین، در هنگام استفاده از سیستم کروز کنترل، این احتمال وجود دارد که خیال راننده به خاطر فعال بودن کروز کنترل راحت شود و به تدریج به خواب برود. سیستم کروز کنترل را روی پراید و خودروهایی که این سیستم را ندارند نصب کنید. این سیستم به قدری جذاب است که حتی صاحبان خودروهایی که آن را ندارند، در ابتدا اقدام به نصب و استفاده از آن میکنند.
انواع کروز کنترل پراید و سایر خودروها
کلید کروز روی دنده
این کلید به جای سر دنده، روی پراید نصب میشود. این سیستم معمولا با به صدا درآوردن زنگ هشدار، وضعیت کروز کنترل را به راننده اطلاع میدهد.
کلیدهای کنترل اهرمی در کنار فرمان
این کلیدها در کنار فرمان و مانند دسته راهنما نصب میشوند. از این نوع، در مواقعی استفاده میشود که امکان نصب سیستم کروز کنترل بر روی سر دنده وجود نداشته باشد. به خصوص در خودروهای با گیربکس اتوماتیک، کلید کروز در کنار فرمان و در سمت چپ یا راست نصب میشود. دکمههای مختلفی روی کروز کنترل وجود دارد که هر کدام عملکرد خاصی دارند.
هنگام نصب این قطعه باید اطمینان حاصل کنید که از مراکز مورد اعتماد کمک بگیرید تا بتوانید سیستمهای مناسب و باکیفیت را بر روی خودرو خود نصب کنید. حتما در هنگام کار با این سیستم، متوجه حساسیت آن شدهاید. اگر تغییر سرعت یا انتقال از کروز کنترل به حالت رانندگی عادی به درستی انجام نشود، خطرات بالقوه زیادی را به همراه دارد. بنابراین استفاده از سیستم کیفیت بسیار مهم است.
نتیجهگیری
در این مقاله، به مفهوم کروز کنترل و نحوه کار با آن پرداختیم. کروز کنترل سیستمی در خودرو است که به راننده اجازه میدهد سرعت را در حالت ثابت کنترل کند. شما میتوانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط در خصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید. همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بینالمللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.