بازکشت به آکادمی
سیستم تعلیق کامیون و انواع آن

سیستم تعلیق، یکی از قطعات مهم شاسی تانکر است که برای کنترل لرزش سطح جاده نسبت به سطح شاسی خودرو استفاده می‌شود و می‌تواند از سرنشینان خودرو و همچنین خود خودرو در برابر ناهمواری‌های سطح جاده محافظت کند. برای انتخاب صحیح سیستم تعلیق خودروهای سنگین، دو فاکتور بسیار مهم فنر و کمک فنر نقش به سزایی دارند. فنرها به بدنه و چرخ‌های یک ماشین سنگین اجازه می‌دهند که مستقل از یکدیگر حرکت کنند و کمک‌فنرها نیز نقش کنترل ارتعاشات و تنظیم آن‌ها را ایفا می‌کنند. سیستم‌های تعلیق مدرنی که برای خودروهای سنگین استفاده می‌شود، فشار هوا را در فنرها کاهش می‌دهد و در نتیجه بارگیری و تخلیه این نوع خودروها را تسهیل می‌کند. بنابراین، نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، این است که سیستم‌های تعلیق بادی مدرن با بارگیری و تخلیه این خودروها سازگاری بیشتری دارند و در نتیجه انتخاب مناسب‌تری برای تانک تریلر می‌باشند.

در بیشتر موارد، سیستم تعلیق ماشین‌های سنگین، هیدرولیک است. ماشین‌های سنگین، به دلیل وزن‌شان، فشار بیشتری به جاده وارد می‌کنند. در مقابل، جاده نیز فشار بیشتری به آن‌ها وارد می‌کند. اگر سیستم تعلیق خودرو نتواند عملکرد خود را به خوبی انجام دهد، فشار سطح جاده بر روی خودرو، بر روی سرنشینان نیز تاثیر می‌گذارد. مهمترین کاری که سیستم تعلیق انجام می‌دهد این است که سفری راحت برای سرنشینان و البته محافظت از اجزای اصلی خودرو از سمت جاده را فراهم کند. سیستم تعلیق، وظیفه مدیریت فشار جاده و فشار به جاده را بر عهده دارد و علاوه بر محافظت از سرنشینان و اجزای خودرو، بر شتاب، ترمزگیری و حرکت طولی خودرو نیز تأثیر می‌گذارد.

اصولا، وزن خودرو یک بار قبل از نصب سیستم تعلیق و بار دیگر پس از نصب سیستم تعلیق اندازه گیری می‌شود. وزن اندازه‌گیری شده در این دو حالت، باید متناسب با یکدیگر باشد. این تناسب، بر اساس برخی از عوامل مانند ضریب کمک‌فنر، زاویه فنربندی و بدنه و سختی فنر به دست می‌آید. اگر این نسبت به درستی رعایت شود، سیستم تعلیق خودرو می‌تواند وزن خودرو را تحمل کند، ضربه‌ها را جذب کند، فشار ذرات را به ارتعاش تبدیل کند، موقعیت فرمان را حفظ کند و زاویه چرخ را تنظیم کند. ایجاد سطح تماس مناسب بین چرخ‌ها و سطح جاده، افزایش فرمان‌پذیری خودرو و محافظت از خودرو در برابر فشار وارده از سوی جاده و یک تجربه عالی برای سرنشینان را فراهم می‌کند.

اجزای سیستم تعلیق

  • سیبک
  • استرات
  • میل تعادل
  • کمک فنر
  • بوش
  • طبق

البته لازم به ذکر است که در ماشین‌های سنگین مختلف، این قطعات بسته به وزن و اندازه شاسی متفاوت هستند. اخیرا، بسیاری از ماشین‌های سنگین از سیستم تعلیق و ترمز هیدرولیک استفاده می‌کنند. یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های سیستم تعلیق بادی و هیدرولیکی این است که واحد کنترل در تعلیق بادی هوا است، اما در تعلیق هیدرولیکی، مایع کنترل از طریق سیلندر پمپ می‌شود که این سیلندر متناسب با فشار اعمال شده است، اما سیستم‌های تعلیق بادی، همچنان طرفداران خود را دارند.

اجزای سیستم تعلیق

مزایای سیستم تعلیق بادی

یکی از مهمترین مزایای استفاده از ایربگ و حذف کمک فنرهای سنتی، کمک به کاهش وزن شاسی و افزایش کارایی تانکر تریلر می‌باشد. با پیشرفت این میراگرها می‌بینیم که امروزه می‌توانند اطلاعات را از سنسورهای مخصوص دریافت کرده و سطح میرایی فنر را در چند میلی ثانیه به صورت کاملا خودکار تنظیم کنند. این موضوع می‌تواند ایمنی و راحتی رانندگان وسایل نقلیه سنگین را افزایش دهد. با استفاده از این کنترل‌ها، لازم نیست هر بار که با یک وسیله نقلیه سنگین رانندگی می‌کنید، تنظیمات دستی انجام دهید. بلکه می‌توانید به طور خودکار سیستم تعلیق خودروی سنگین را تنظیم کنید. از دیگر مزایای این سیستم‌ها می‌توان به سایش کمتر لاستیک‌ها و کاهش ساییدگی سایر قطعات، خستگی کمتر در رانندگی و کاهش خطر آسیب، صرفه‌جویی بیشتر در وزن خودرو و کاهش نیاز به تعمیر قطعات مختلف خودرو اشاره کرد.

رایج ترین مشکلات سیستم تعلیق خودرو

  • لغزش فرمان
  • کنترل نادرست خودرو
  • زاویه نامناسب چرخ‌ها
  •  تغییر ظاهری در خودرو

می‌توان گفت کمک فنرها، قطعه مصرفی سیستم تعلیق هستند، زیرا اگر فشار وارده به سطح جاده بیشتر از نیروی محور خودرو باشد، اولین آسیب به کمک فنرها وارد می‌شود، بنابراین باید بیشتر مراقب باشید. اگر ماشین شما خوب حرکت نمی‌کند، اگر کنترل ماشین سخت است، اگر سیستم تعلیق ماشین شما جیرجیر می‌کند، اگر سیستم تعلیق شما روی زمین است، یا اگر به دلیل دست اندازهای تیز بالا و پایین می‌روید، مشکل از سیبک ماشین‌تان شماست. نصب سیبک در سیستم تعلیق یک ماشین سنگین، تا حدودی دشوار و فنی است. اما در کل سیبک، یک قطعه قابل تعویض است. سیبک‌ها با ارائه قابلیت چرخاندن چرخ و محدود کردن نوسانات ناشی از بالا و پایین شدن خودرو، فشار زیادی را کنترل و مدیریت می‌کنند و به همین دلیل سلامت آن ها در هنگام کارکرد مفید خودرو، حائز اهمیت است.

توجه داشته باشید که میل تعادل سیستم تعلیق خودروهای سنگین نیز می‌تواند فرسوده شود. اگر این قسمت از سیستم تعلیق که چرخ را به فرمان متصل می‌کند فرسوده شود، سواری خودرو کاملا تحت تاثیر قرار می‌گیرد و نه تنها شکل چرخ‌ها تغییر می‌کند، بلکه قابلیت فرمان خودرو نیز مختل می‌شود. اگر فرمان شما لق است یا می‌لرزد، چرخ‌ها در هنگام شتاب گیری غیرقابل کنترل هستند یا با سرعت زیاد، حرکت می‌کنید، ممکن است محور تعادل سیستم تعلیق خودرو آسیب ببیند. توجه داشته باشید که تعویض و تعمیر اجزای سیستم تعلیق خودروهای سنگین و سبک یک امر تخصصی است.

نتیجه‌گیری

در این مقاله، سیستم تعلیق کامیون و انواع آن را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی سیستم تعلیق خودروهای سنگین، برای کنترل ارتعاشات و ناهمواری‌های سطح جاده و جلوگیری از آسیب به محموله و شاسی طراحی شده است، اما به یاد داشته باشید که برای استفاده از تانکر و شاسی خودروی خود، باد سیستم تعلیق را بررسی کنید و در صورت وجود موردی، باید فورا تعمیر شود تا مشکلات جدی‌تری برای شما ایجاد نکند. شما می‌توانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط در خصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید. همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین‌المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه می‌شود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.

عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ

نصب برنامه nTirApp
افزودن به Home Screen