از وقتی که آینه عقب، آینه های بغل و چراغ راهنما به ماشین ها اضافه شدند تا به امروز، صنعت خودروسازی پیشرفت زیادی کرده است. امروزه اکثر ماشین های جدید و مدرن، علاوه بر اینکه امکاناتی مثل کیسه هوا، کمر بند ایمنی، و... دارند، سنسورهایی جهت حفظ امنیت سرنشینان دارند.
مورد دیگر هم اینکه بعضی از ماشین ها، به منظور کنترل و دیدن نقاط کور توسط راننده، دارای سیستم مخصوصی میباشند. بدین دلیل که راننده با وجود آینه های بغل و آینه عقب، ممکن است در زمان رانندگی به تمامی خودروها و موتورهایی که به خودرو نزدیک میشوند، دیدی نداشته باشد.
از این رو با اضافه شدن این سیستم ها، راننده از وجود هرگونه مانع در اطراف خودرو خود، آگاه میشود و همچنین از بروز تصادفات ناشی از کوری دید راننده جلوگیری میشود.
نقطه کور خودرو
نقطه کور خودرو، به نقطه ای گفته میشود که راننده نسبت به آنها دید محدودی دارد به طوری که به آن نقاط، دید مستقیمی ندارد. نقاط کور در ماشین های سواری، شامل دو سمت کناری و عقب ماشین میباشد. عدم آگاهی راننده از این نقاط میتواند زمینه ایجاد تصادفات را در زمان تغییر لاین (خطوط رانندگی) فراهم آورد که در نهایت به بروز خسارت منجر شود.
دید راننده، به مقیاسی گفته میشود که راننده قادر به دیدن اشیاء آن منطقه باشد و همچنین بتواند آنها را تشخیص دهد. دید راننده به عواملی مثل آب، هوا و طراحی داخلی خودرو بستگی دارد.
حتی اگر طراحی خودرو به صورتی باشد که آینه بغل ها در موقعیت مناسبی قرار گرفته باشند، تا حدی اطراف ماشین را پوشش میدهند ولی با این وجود بازهم نقاط کور وجود دارد که توسط آینه ها هم دیده نمیشوند. در نهایت میتوان گفت که آینه ها جهت رفع مشکل نقاط کور، راه حل مناسبی نمیباشند. بدین دلیل سیستم های هشدار دهنده نقاط کور، طراحی گردیده اند.
انواع سیستم های هشدار دهنده نقاط کور خودرو
امروزه اکثر خودروسازان با کمک علم و فناوری، سیستم هشدار دهنده نقاط کور خودرو را طراحی و تولید کرده اند که هم تصادفات رانندگی ناشی از کور بودن دید راننده در زمان تغییر لاین، کاهش یابد و هم ایمنی و جان سرنشینان خودرو و موتورسواران، حفظ شود.
در ساخت سیستم های هشدار دهنده نقاط کور، سنسور، دوربین و رادار طراحی شده اند تا با کمک آنها، موتورها، خودروها و هر موانعی که در نقاط کور خودرو قرار دارند، شناسایی گردند. در خودروهای مجهز به این سیستم ها، بر روی آینه های بغل علامت هایی ایجاد میشود که راننده ماشین از وجود هر مانع در نقاط کور ماشین مطلع میگردد.
به طور کلی هشدار دهنده های نقاط کور خودرو به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
سیستم هشدار دهنده وجود مانع در نقاط کور خودرو
سیستم هشدار دهنده وجود مانع در نقاط کور خودرو، در صورت وجود مانع در نقاط کور ماشین، به صورت صوتی و تصویری به راننده خودرو هشدار میدهد. مورد دیگر هم اینکه در زمان تغییر لاین نیز، هشدار چرخش دارد و حتی در صورت شناسایی مانع در نقاط کور، به راننده هشدار میدهد.
سیستم هشدار دهنده با استفاده از فرمان خودکار
سیستم هشدار دهنده با استفاده از فرمان خودکار، نسبت به دیگر نوع سیستم های هشدار دهنده، فناوری پیچیده تری دارد. این نوع سیستم هشدار دهنده زمانی که راننده قصد چرخش به چپ یا راست و یا حتی تغییر لاین را دارد، در صورت تشخیص وجود موانع در نقاط کور خودرو، هشدار میدهد.
در نهایت کنترل ترمز و فرمان از عهده راننده خارج میشود و سیستم هشدار دهنده به صورت خودکار این کار را برعهده میگیرد. از این رو از پیچیدن خودرو، تغییر لاین و همچنین از بروز تصادفات جلوگیری میکند.
این سیستم با توجه به طراحی پیشرفته تر و تولید پرهزینه تر، تنها در برخی برندها به کار میرود.
خودروهای دارای هشدار دهنده نقاط کور
متاسفانه سیستم هشدار دهنده نقاط کور از جمله استانداردهای ایمنی ماشین به شمار نمیرود از این رو این سیستم ها فقط در ماشین های مدرن تعبیه شده اند و در خودروهای ارزان قیمت وجود ندارند. یکی از معایب وجود سیستم هشدار دهنده نقاط کور، قرار گیری آن در آینه بغل میباشد. بدین دلیل که امکان شکستن آینه بغل ها بسیار بالا میباشد وهزینه تعویض یا تعمیر این سیستم هشدار دهنده، بسیار زیاد میباشد.
سیستم هشدار دهنده نقاط کور در ماشین هایی مثل مرسدس بنز، فولکس، هیوندا، کیا، مزدا، تویوتا، فورد و... وجود دارد.
نکات موردنیاز برای استفاده از سیستم های نقاط کور موجود در خودرو
همانطور که گفتیم سیستم های هشدار دهنده نقاط کور در ماشین ها، سبب شده است تا تعداد زیادی از تصادفات در زمان تغییر لاین، کمتر شود. البته لازم به ذکر است که بایستی هر چند مدت یکبار، از سلامت سیستم ها اطمینان حاصل کرد و در صورت لزوم آنها را تنظیم نمود.
در این قسمت به نکات مهمی اشاره میکنیم که بایستی پیش از بکارگیری این سیستم های هشدار دهنده، با آنها آشا شوید:
- مطالعه دفترچه راهنما سیستم های هشدار دهنده نقاط کور
- چک کردن سیستم های هشدار دهنده و اطمینان حاصل کردن از مسدود نشدن آنها از رطوبت، خاک، برف و...
- سیستم های هشدار دهنده نقاط کور برای مواقعی طراحی شده اند که سرعت ماشین در زمان حرکت زیاد باشد. از این رو ممکن است این سیستم های هشدار دهنده در مواقع حرکت با سرعت کم، کار نکنند.
- ممکن است سیستم هشدار دهنده تعبیه شده در خودرو، دقت زیادی در تشخیص دوچرخه سواران نداشته باشد به همین سبب شناخت نقاط کور توسط راننده و همچنین احتیاط در زمان رانندگی، ضروری میباشد.
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم نقطه کور خودرو که از نقاط غیرقابل دید توسط راننده میباشد، پرداختیم. همچنین انواع سیستم های هشدار دهنده نقاط کور خودرو، خودروهای دارای هشدار دهنده نقاط کور، و... را بررسی کردیم. شما میتوانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط درخصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.
همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ