برخی اوقات با انجام دادن یک یا چند رفتار و عادت بد رانندگی، احتمال بروز حوادث، تصادفات و خسارات جبران ناپذیر، افزایش مییابد. در سال های اخیر، یکی از نگرانی های اصلی دارندگان خودروها، هزینه تعمیرات خودرو میباشد بیشتر صاحبان خودروها، عادت های اشتباهی دارند که سبب میشوند به ماشین آسیب برسد. در صورت رعایت نکردن اصول صحیح رانندگی و مراقبت از خودرو، سبب میشود خودرو در فاصله های زمانی کوتاه به تعمیرگاه برده شود.
عادت های اشتباه رانندگی
- نور بالا زدن
- سبقت غیرمجاز
- رانندگی با باک خالی
- نشاندن کودک روی پا
- پارک در مکان غیرمجاز
- ترمزگیری روی سرعتگیر
- رانندگی با چراغ خاموش
- قرار دادن دست روی دنده
- گرفتن همزمان ترمز و کلاچ
- خاموش شدن خودرو از بنزین کم
- فشردن کلاچ در زمان توقف خودرو
- عدم توجه به صدای غیرعادی خودرو
- گاز دادن قبل از خاموش کردن خودرو
- استفاده ممتد از ترمز دستی در سراشیبی
- تغییر ناگهانی میان دنده یک و دنده عقب
- دنده معکوس کشیدن در سرعت های بالا
- بالا بردن دور موتور پیش از گرم شدن خودرو
- درجا کار کردن خودرو پیش از مسافتهای طولانی
- خلاص نکردن دنده در پشت چراغ قرمز
- کشیدن ترمز دستی با نگهداشتن کلید
- انجام حرکات نمایشی و لایی کشیدن
- شتابگیری و ترمزگیری ناگهانی
- نادیده گرفتن نقاط کور خودرو
- استفاده نکردن از چراغ راهنما
- رانندگی با لاستیک فرسوده
- رانندگی در زمان عصبانیت
برای آشنایی بیشتر با مدیریت خشم در رانندگی کلیک کنید.
- مصرف مواد مخدر و الکل
- کاهش بی دلیل سرعت
- هوای تازه بجای کولر
- رانندگی با خستگی
- حواس پرتی
برای آشنایی با اشتباهات رانندگی کلیک کنید.
نور بالا زدن
نور بالا زدن فقط زمانی کاربرد دارد که جاده ها بسیار تاریک یا شرایط جوی نامساعد و مه آلود باشد. البته زمانی امکان پذیر است که کسی روبروی راننده قرار نداشته باشد. در صورتی که نور بالا را در خیابان و جاده پشت سر دیگر رانندگان یا مقابل رانندگان جلویی انجام داده شود، موجب آزار شدید رانندگان خواهد شد.
استفاده از نور بالا، در شرایط جوی مه آلود و نامساعد، علاوه بر اینکه سبب افزایش افق دید راننده نمیشود، بلکه موجب کاهش افق دید میشود.
برای آشنایی بیشتر با رانندگی در جاده و قوانین آن کلیک کنید.
رانندگی با باک خالی
یکی از عادات اشتباه رانندگی، توجه نکردن به چراغ بنزین و رانندگی با باک خالی میباشد. افراد زیادی هستند که در زمان روشن شدن چراغ بنزین، مسافتی را طی میکنند و حتی بعضی از آنها به قدری به چراغ بنزین بی توجهی نشان میدهند تا خودرو به دلیل نداشتن بنزین از حرکت بایستد.
نشاندن کودک روی پا
یکی از اشتباهات در رانندگی نشاندن کودک روی پا میباشد. اگر کودک بر روی پای راننده باشد و تصادف و حوادثی رخ دهد، در زمان بازشدن کیسه های هوا (AirBaG)، نه تنها از کودک محافظت نمیشود بلکه ممکن است دچار خفگی وی شود. پس بهتر است از نشاندن کودک بر روی پای سرنشین های جلو (علی الخصوص راننده) خودداری شود.
ترمز گیری روی سرعتگیر
ترمز گرفتن بر روی سرعت گیر، سبب افزایش فشار وارده به سیستم تعلیق، سامانه ترمز و موتور میشود و درنهایت سبب خرابی این قسمت ها میشود.
برای آشنایی بیشتر با ترمز خودرو و علائم خرابی آن کلیک کنید.
رانندگی با چراغ خاموش
یکی از عادات اشتباه رانندگی، رانندگی با چراغ خاموش در هنگام رانندگی در شب میباشد. بعلاوه اینکه در شب بایستی چراغ های خودرو روشن باشند، باید در هوای مه آلود و بارانی هم نیز روشن شوند.
برای آشنایی بیشتر با رانندگی در باران کلیک کنید.
روشن نکردن چراغ های خودرو و رانندگی با چراغ خاموش، احتمال تصادف را افزایش میدهد.
برای آشنایی بیشتر با رانندگی در شب کلیک کنید.
قرار دادن دست روی دنده
یکی از عادت های اشتباه رانندگی، قرار دادن دست روی دنده میباشد که سبب فشار وارد شدن فشار به میل ماهک ها میشود و در نهایت از عمر آنها میکاهد.
گرفتن همزمان ترمز و کلاچ
گرفتن همزمان ترمز و کلاچ، یکی از عادات اشتباه رانندگی میباشد پس بهتر است به منظور توقف خودرو، ابتدا پدال ترمز فشار داده شود و سپس پیش از به لرزش درآمدن خودرو، کلاچ گرفته شود. گرفتن همزمان ترمز و کلاچ، سبب ایجاد درگیری در نیروی موتور میشود و با افزایش متراژ ترمز موجب توقف دیرتر خودرو میشود.
برای آشنایی بیشتر با دلایل لرزش خودرو کلیک کنید.
خاموش شدن خودرو از بنزین کم
باک خودرو نباید به صورت کامل خالی شود. چون که پس از به اتمام رسیدن بنزین، رسوبات آن وارد مسیر سوخت میشود و در نهایت به خودرو آسیب وارد میکند.
فشردن کلاچ در زمان توقف
یکی دیگر از عادات اشتباه رانندگی، فشار دادن کلاچ در زمان توقف خودرو، میباشد که میتواند به خودرو آسیب برساند. هنگامی که راننده پدال کلاچ را میفشارد، سیستم انتقال نیرو و گیربکس، فشار دوبرابری را تجربه میکند. هر چقدر زمان فشار دادن پدال کلاچ، بیشتر باشد، عمر صفحه کلاچ به میزان زیادی کمتر میشود.
برای آشنایی بیشتر با گیربکس و تفاوت گیربکس اتوماتیک و دستی کلیک کنید.
گاز دادن خودرو قبل از خاموش کردن
در زمان گذشته و در دورانی که در خودروها از کاربراتور استفاده میشد، پیش از خاموش کردن خودرو، گاز میدادند، تا مقداری بنزین به درون پیاله کاربراتور وارد شود. انجام اینکار سبب آسانتر روشن شدن خودرو، (در زمانی که بعداً میخواستند خودرو را روشن کنند)، میشد.
برای آشنایی بیشتر با کاربراتور و نحوه کارکرد آن کلیک کنید.
امروزه در اکثر خودروهای امروزی از سیستم انژکتوری استفاده شده است. گاز دادن قبل از خاموش کردن نه تنها سبب تسهیل در روشن شدن خودروهای انژکتوری نمیشود بلکه میزان مصرف سوخت را افزایش میدهد و به انژکتور خودرو آسیب میرساند.
برای آشنایی بیشتر با انژکتور چیست و چگونه کار می کند؟ کلیک کنید.
استفاده ممتد از ترمز دستی در سراشیبی
یکی از عادات اشتباه رانندگی، استفاده ممتد از ترمز دستی میباشد که میتواند به سیستم ترمز خودرو آسیب های جدی وارد کند.
تغییر ناگهانی میان دنده یک و دنده عقب
یکی از عادت های اشتباه رانندگی، تغییر ناگهانی دنده از دنده یک به دنده عقب میباشد. صدایی که در زمان تغییر ناگهانی از دنده یک به دنده عقب به گوش میرسد نشانه وارد شدن آسیب به جعبه دنده و اکسل خودرو است.
پس برای جلوگیری از خرابی جعبه دنده و اکسل خودرو، قبل از تغییر دنده از دنده یک به دنده عقب و یا برعکس، بایستی حتماً صبر کنید تا خودرو به صورت کامل از حرکت بایستد و سپس دنده را عوض کنید.
دنده معکوس کشیدن در سرعت های بالا
یکی از اشتباهات رانندگی، دنده معکوس کشیدن در سرعت های بالا میباشد. این کار سبب آسیب رسیدن به خودرو میشود. دنده معکوس کشیدن در خودروها علی الخصوص در خودروهای تولید داخلی، سبب آسیب رسیدن به بخش های متفاوت خودرو میشود.
گیربکس خودرو و سیستم تعلیق، از مهمترین بخش های خودرو میباشند که با کشیدن دنده معکوس در سرعت های بالا، به آنها آسیب جدی وارد میشود.
خلاص نکردن دنده در پشت چراغ قرمز
در زمان ماندن در پشت چراغ قرمز و ترافیک، بایستی خودرو در حالت خلاص قرار داده شود تا فشار کمتری به گیربکس وارد شود.
کشیدن ترمز دستی با نگهداشتن کلید
شتابگیری و ترمز گیری ناگهانی
یکی از بزرگترین عادات اشتباه در رانندگی، شتاب گیری و ترمزگیری ناگهانی میباشد که موجب میشود به خودرو آسیب وارد شود. با شتاب گیری ناگهانی بخش های بیشتری از خودرو، مثل لاستیک ها، سیستم دیفرانسیل و گیربکس خودرو، آسیب میبینند. به طور کلی هرگونه حرکتی که سبب میشود به خودرو شوک وارد شود، میتواند دلیلی برای آسیب رسیدن باشد.
برای آشنایی بیشتر با نشانه های کم بودن باد لاستیک و دلایل آن کلیک کنید.
نادیده گرفتن نقاط کور خودرو
نقاط کور ماشین که در آینهها قابل مشاهده نیستند، معمولاً از سوی راننده مورد توجه قرار نمیگیرند. علی الخصوص در زمان سبقت گرفتن درصورتی که به نقاط کور دقت نشود، احتمال بروز تصادف بسیار زیاد میشود. پس بایستی این عادت بد رانندگی را کنار گذاشت یا از خودروهای مجهز به رادار هشدار نقطه کور استفاده کرد. ضمناً نقاط کور جادهها مانند مسیرهای بعد از سربالایی را نیز باید با احتیاط بیشتری عبور کرد تا تصادفی رخ ندهد.
برای آشنایی بیشتر با نقطه کور خودرو کلیک کنید.
رانندگی با لاستیک فرسوده
برخی از رانندگان میخواهند تا حدالامکان از یک لاستیک کار بکشند. شاید برخی از آنها تا به امروز در انجام این کار موفق بودند و از نظر اقتصادی صرفه جویی کرده باشند. ولی یک حادثه یکباره اتفاق میافتد. در صورتی که لاستیک فرسوده باشد و در سرعت بالا بترکد یا پاره شود، آن هزینه هایی که صرفه جویی شده بود بایستی خرج خسارات ناشی از تصادفات شود.
برای آشنایی بیشتر با علت ترکیدن لاستیک ماشین کلیک کنید.
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم عادت های اشتباه رانندگی که به خودرو آسیب می رساند، پرداختیم. همچنین تمامی عادت های اشتباه رانندگی رایج را بررسی کردیم. شما میتوانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط درخصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.
همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ