لنت ترمز یکی از قطعات مهم ماشین میباشد که عملکرد مناسب سیستم ترمز ماشین به آن وابسته است. لنت ترمز در داخل همه ماشین ها وجود دارد ولی تعداد کمی از افراد با لنت ترمز و نحوه کارکرد آن آشنا هستند. لنت ترمز بخش مهمی از خودرو میباشد که به صورت مستقیم بر ایمنی عابران پیاده، ایمنی سر نشینان و ایمنی وسایل نقلیه تأثیر دارد. در صورت عدم وجود لنت ترمز، روند ترمز گرفتن و متوقف کردن خودرو با مشکلاتی روبرو خواهد شد. بدین سبب بایستی پیش از رانندگی از سالم بودن لنت ترمز، مطمئن شد.
لنت ترمز و اجزای آن
لنت ترمز، قسمت قابل تعویض کالیپر ترمز میباشد. لنت همانند یک صفحه فلزی بسیار نازک با پوشش اصطکاکی و معمولاً از جنس آزبست میباشد.
هر لنت ترمز متشکل از سه قسمت اصلی میباشد. عبارتند از:
قسمت اول:
از جنس فلزی و بسیار نازک میباشد. این قسمت متشکل از سه لایه میباشد که لایه اول و سوم آن، از جنس فلزی هستند. و به علاوه لایه میانی از لاستیک ساخته شده است. همانطور که از نامش پیداست، بخشی است که باعث کاهش صدا و لرزش های اختصاصی میشود.
برخی از اوقات، لنت ترمز با قطعه ای با نام نشانگر محدوده سایش همراه میباشد. این قطعه، دارای جنس فلزی میباشد و به صورتی نصب شده است که در زمان پایان عمر لنت، با دیسک ترمز برخورد نماید و همچنین باعث ایجاد یک صدای بلند شود تا به راننده هشدار دهد که بایستی لنت های ترمز تعویض شوند.
قسمت دوم:
قسمت دوم لنت ترمز، یک چسب حرارتی میباشد. این چسب کیفیت بالایی دارد و با استفاده از مواد اصطکاکی خود، بدنه پشتی آستر را، تثبیت و حفظ میکند.
قسمت سوم:
قسمت سوم، مواد اصطکاکی که اصلی ترین های لنت ترمز هستند، موادی هستند که عمر و همچنین کیفیت لنت ترمز، بر اساس آنها تعیین و طبقه بندی میشود.
به طور کلی دو نوع پد وجود دارد:
- برای سیستم ترمز دیسکی
- برای ترمزهای کفشکی (کاسه ای)
طبق محاسبات بدست آمده، به صورت متوسط در طول سال، 50 هزار بار از ترمز استفاده میشود. از این رو بایستی با لنت ترمز آشنایی داشت تا جهت عیب یابی، نگهداری، تعمیرات، بازرسی و یا تعویض آنها به موقع عمل کرد.
انواع لنت ترمز
لنت ترمز از اجزای مهم ماشین میباشد که در انواع مدل ها ساخته میشود. لنت های ترمز از لحاظ ظاهر، جنس و طول عمر با یکدیگر تفاوت دارند.
ما در این قسمت به انواع لنت ترمز اشاره خواهیم کرد.
لنت ترمز ارگانیک
لنت ترمز ارگانیک، یکی از انواع لنت ترمز میباشد و از مواد نیمه آلی مثل کولار، سیلیس و لاستیک ساخته شده است. به علاوه در ساخت این نوع لنت از الیاف دیگر نیز به صورت لایه ای بهم چسبانده شده، استفاده شده است تا حفظ شود.
لنت ترمز متالیک
لنت ترمزهای متالیک، به دو دسته، تقسیم بندی میشوند. 1- نیمه متالیک (نیمه فلزی) 2- فول متالیک (تمام فلزی)
- لنت ترمز نیمه متالیک یا نیمه فلزی، از لنت های پر طرفدار و مقاوم در بازارها میباشند. در ساخت این نوع از لنت ترمزها، از فلز مس استفاده میشود. از این رو لنت ترمز نیمه متالیک، قدرت و استحکام بالایی دارند. این نوع از لنت ترمز، عمر بالا و قیمت مقرون به صرفه تری دارند و به همین جهت مورد توجه افراد زیادی قرار میگیرند. لنت ترمزهای نیمه متالیک، سر و صدای زیادی دارند، از این رو باید در خرید لنت ترمز، این نکته را در نظر گرفت.
- لنت ترمز تمام فلزی یا فول متالیک (Full Metallic) معمولاً در ماشین های مسابقه ای مورد استفاده قرار میگیرد و نسبت اجزای فلزی آن تقریبا 70% بیشتر میشود.
لنت ترمز سرامیکی
لنت ترمز سرامیکی از محبوب ترین لنت ترمز ها میباشد. این نوع از لنت ترمزها کیفیت بسیار خوب و طول عمر بسیاری دارند. به علاوه اینکه در مقایسه با دیگر لنت ترمز ها، دیرتر تمام میشوند. مورد دیگر هم اینکه لنت ترمزهای سرامیکی از جهت وزن کاملاً سبک هستند و دیر ساییده میشوند. منتها این نوع از لنت ترمز ها در مقایسه با دیگر انواع لنت ترمزها، قیمت بالایی دارند.
در ساخت لنت ترمز سرامیکی، بجای مواد فلزی و مواد معدنی، از الیاف سرامیکی استفاده میشود، که موجب حفظ درام ها یا همان دیسک ها و نیز کاهش صدای خروجی از آن میشود.
وظیفه لنت ترمز
- ایجاد اصطکاک میان لنت و دیسک خودرو
- کمک به کاهش سرعت خودرو و در نهایت متوقف شدن خودرو
از آنجایی که لنت ترمز یک ابزار مهم و ضروری در ماشین میباشد، بایستی عملکرد صحیح آن به صورت مداوم چک شود. در غیر اینصورت مشکلات زیادی را برای خودرو به همراه خواهد داشت.
عوامل تأثیرگذار بر لنت ترمز
- نحوه رانندگی
- میزان رانندگی با اتومبیل
- جنس لنت ترمز مورد استفاده
- کیفیت جاده و مسیرهای رانندگی
- تعداد سرنشینان و میزان بار خودرو
لنت ترمز در طول گذر زمان، ساییده میشود و کیفیت خود را از دست میدهد و حتی ممکن است دچار آسیب دیدگی شود. در چنین مواقعی بایستی لنت ترمز تعویض شود.
توجه! در صورتی که لنت ترمز به موقع تعویض نگردد سبب آسیب رسیدن به دیسک ماشین خواهد شد.
علائم ساییدگی لنت ترمز
- فواصل ترمز بیش از اندازه طولانی
- پایین آمدن سطح روغن ترمز در مخزن
- هشدار سنسور لنت ترمز در صورت وجود
- ترمز شدید و وجود صدای اصطکاک فلزی
- ایجاد صدای جیر جیر از خودرو در حین توقف
- وجود گرد و غبار روی دیسک ها و مشاهده براده های فلزی
- حرکت وسیله نقلیه، روی ترمز دستی از یک شیب به سمت پایین
- احساس ضربه کم یا زیاد در هنگام ترمز شدید با میانگین سرعت 60 الی 80 کیلومتر
عوامل موثر بر لنت ترمز
لنت ترمز متشکل از دو جزء، بدنه و آستر اصطکاکی میباشد. آستر اصطکاکی لنت ترمز، بار اصلی را در زمان ترمز کردن متحمل میشود. از این رو، آستر اصطکاکی لنت ترمز، در گذشت زمان خورده میشود. بر طبق قوانین کنترل، وضعیت فنی ترمز ها بایستی، پس از پیموندن مسافت تقریباً 10 هزار کیلومتری، تغییر یابد. (این فقط یک عدد تقریبیاست، زیرا عوامل دیگری نیز بر عمر سرویس تاثیر میگذارند).
میزان کیفیت لنت:
از آنجایی که کیفیت لنت های موجود در بازارها، با یکدیگر متفاوت است، از این رو حداکثر دوره تعویض و طول عمر لنت ها با یکدیگر فرق خواهد داشت.
ماهیت رانندگی با ماشین:
رانندگی در داخل شهر و ترمز زدن به صورت پیوسته باعث ساییدگی لنت ترمز میشود.
مشکلات در کارکرد سیلندرهای ترمز:
بروز مشکلاتی از این قبیل، سبب ساییدگی ناهموار لنت ترمز میشود و همچنین در عملکرد دیسک ترمز تأیر سویی دارد.
راه های افزایش عمر لنت ترمز
- تغییر در نحوه رانندگی
- رعایت فاصله از ماشین جلویی
- جلوگیری از افزایش وزن غیر ضروری خودرو
- داشتن سرعت پایین در ترافیک های سنگین
- پرهیز از ترمز کردن های غیر ضروری در زمان ترافیک
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم لنت ترمز چیست؟ که یکی از مهمترین قسمت های ماشین میباشد، پرداختیم. همچنین وظیفه لنت ترمز، انواع لنت ترمز، و... را بررسی کردیم. شما میتوانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط درخصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.
همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ