بازکشت به آکادمی
دلایل لرزش خودرو چیست؟

برخی اوقات پیش آمدن بعضی اتفاق های نادر و بدون اهمیت، چنین به نظر می‌رسد که نمی‌توانند مشکلات جدی را در برداشته باشند. برای مثال لرزش خودرو، توسط رانندگان جزء مسائل بدون اهمیت شمرده می‌شود و معمولاً مورد توجه قرار نمی‌‌گیرد. ولی به سرعت می‌تواند مشکلات جدی تری را به دنبال داشته باشد و مخارج مازادی را به وجود آورد.

دلایل لرزش خودرو

لرزش خودرو می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد، دلایلی مثل چرخ‌ها بر روی جاده ناهموار، مشکلات فرمان یا سیستم تعلیق، مشکلات کلاچ خودرو، مشکل در سیستم هیدرولیک خودرو، شکستن فن رادیاتور، خرابی شمع خودرو، آسیب دیدن شاسی ماشین، لنگر خوردن تایمینگ، ایجاد شکستگی در جعبه‌های ترومبلر، عدم تعادل لاستیک‌های خودرو، یاتاقان زدن خودرو، کمبود تعادل فرمان، خرابی توربین گیربکس، خرابی مفصل CV، آسیب دیدن دیسک ترمز و...

زمانی که یکی از اجزای چرخان خودرو، متعادل نباشد، عدم تعادل آن سبب ایجاد نیروی گریز از مرکز اضافی می‌گردد که احتمالاً سبب می‌شود خودرو ارتعاش غیرطبیعی داشته باشد.

برای آشنایی بیشتر با روغن ترمز چیست و چه کاری انجام می دهد؟ کلیک کنید.

دلایل لرزش خودرو چه میتواند باشد

لرزش خودرو در سرعت پایین، معمولاً توسط لاستیک‌ها و یا چرخ‌ها به وجود می‌آید. کشش فرمان به طرفین خودرو، ناشی از درتعادل نبودن چرخ‌ها یا لاستیک‌ها می‌باشد. البته اصطکاک کم قفسه فرمان خودرو، می‌تواند باعث ایجاد کشش فرمان و عدم تعادل آن گردد.

لرزش خودرو و حرکت فرمان به سمت بالا و پایین، می‌تواند از علل عدم تعادل لاستیک‌ها و چرخ‌های غیرکارخانه‌ای باشد. لرزش خودرو در سرعت های بالا، معمولاً به دلیل چرخ خارج از تعادل می‌باشد. مورد دیگر اینکه، لرزش لاستیک‌ها و چرخ‌ها، ممکن است در هنگام ترمز گرفتن نیز اتفاق بیافتد.

برای آشنایی بیشتر با تفاوت ترمز معمولی و ترمز ABS کلیک کنید.

علل لرزش خودرو

پس بهتر است در زمان احساس لرزش در خودرو، ابتدا به سراغ لاستیک‌ها و چرخ‌ها رفت و آنها را چک نمود. پیش از اینکه به دیگر بررسی های لرزش خودرو پرداخت، نخست باید مطمئن شد که لرزش خودرو ناشی از لرزش معمولی چرخ‌ها و لاستیک‌ها نمی‌باشد.

برای آشنایی بیشتر با نشانه های کم باد بودن لاستیک و دلایل آن کلیک کنید.

انواع لرزش خودرو در زمان حرکت

  • لرزش فرمان
  • لرزش خودرو در زمان باد
  • لرزش در سرعت بالای خودرو
  • لرزش خودرو در زمان ترمز کردن
  • لرزش خودرو در زمان شتاب گیری
  • لرزش خودرو در جا و در حال توقف
  • لرزش یا پچ پچ خودرو در حین چرخش های محکم

لرزش فرمان

لرزش فرمان در زمان رانندگی در جاده و با حرکت ملایم به سمت طرفین می‌تواند ناشی از سطح جاده و الگوی آج لاستیک ها باشد. بهم خوردن آج لاستیک ها سبب برهم زدن فرمان می‌شود.

درصورتی که لرزش فرمان از تعادل چرخ‌ها و آج لاستیک‌ها نباشد، بایستی اصطکاک لغزشی قفسه فرمان بررسی شود. و حتی درصورت بررسی قفسه فرمان و نیافتن علل مشکل لرزش، بایستی قفسه فرمان عوض شود.

برای آشنایی بیشتر با جعبه فرمان چیست و چه وظیفه ای در خودرو دارد؟ کلیک کنید.

لرزش فرمان ماشین

لرزش خودرو در زمان باد

لرزش ماشین در زمان باد می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. چند مورد از علل احتمالی لرزش خودرو در زمان باد عبارتند از:

  1. تأثیر باد بر بدنه ماشین
    هنگامی که باد به بدنه خودرو برخورد می‌کند، ممکن است ماشین بلرزد. این لرزش معمولاً به دلیل فشار باد بر بدنه ماشین، جریان هوای دور از بدنه ماشین و تأثیرات جانبی باد ایجاد می‌شود.
  2. تأثیر باد بر وسایل جانبی
    برخی از لرزش ها می‌توانند از علل تأثیر باد بر وسایل جانبی خودرو باشند. مثلاً برخورد باد به آنتن، آینه ها، وسایل نورپردازی خارجی و بقیه قطعات متصل به بدنه خودرو.
  3. تأثیر باد بر تعلیق
    باد قوی می‌تواند باعث لرزش خودرو شود و همچنین در سیستم تعلیق لرزش به وجود آورد. این اتفاق ممکن است به دلیل بروز نیروهای جانبی و نامتوازن در سیستم تعلیق و یا جریان هوای دور از خودرو باشد.
  4. تأثیر باد بر چرخ‌ها
    برخورد باد قوی به خودرو، می‌تواند بر روی چرخ‌های خودرو تاثیر داشته باشد و سبب لرزش چرخ‌ها شود. این ممکن است سبب ایجاد نیروهای جانبی بر روی چرخ‌ها و لاستیک‌ها و حتی تغییرات در تراکم هوا در اطراف چرخ ها شود.
  5. تأثیر باد بر وزن ماشین
    باد قوی می‌تواند بر وزن ماشین، تاثیر داشته باشد و سبب تغییر در تعادل آن شود. این باد قوی و تغییر در وزن می‌تواند تعادل ماشین را بهم بزند و لرزش ایجاد کند.

لرزش خودرو در سرعت بالا

لرزش خودرو در سرعت بالا

در سرعت های بیشتر از 100 کیلومتر در ساعت، در قسمت های اهرم تعویض دنده، پانل های بدنه خودرو و در صندلی خودرو، لرزش با فرکانس بالا به وجود می‌آید. حتی ممکن است صدایی نیز شنیده شود. این ارتعاش و لرزش اکثراً در زمان رانندگی در جاده های صاف و مستقیم که شیب اندکی دارند، بیشتر به چشم می‌آید.

  1. عدم تعادل چرخ‌ها
    یکی از علل لرزش خودرو در سرعت های بالا، عدم تعادل چرخ ها می‌باشد. در صورتی که چرخ‌ها به درستی متوازن و در تعادل نباشند. ممکن است خودرو بلرزد. این مشکل می‌تواند ناشی از وزن نامتعادل در یک یا چند چرخ باشد و یا حتی به دلیل تعلیق نامنظم و یا قطعات خراب در سیستم تعلیق باشد.
  2. ترمز‌های فرسوده
    یکی از دلایل لرزش ماشین در سرعت بالا، داشتن ترمزهای فرسوده می‌باشد. کوسنت‌های ترمز فرسوده یا نامناسب بودن سیستم ترمز نامناسب، می‌تواند سبب لرزش خودرو شود. در سرعت بالا، این مشکلات به دلیل ایجاد انگشتری و نامتعادل شدن فشار بر روی چرخ‌ها بیشتر قابل تشخیص است.
  3. عدم تعادل یا مشکل در روتورها
    درصورتی که روتورهای ترمز نامتعادل باشند و یا در آنها خرابی باشد، در سرعت های بالا لرزش به وجود می‌آید. اینگونه مشکلات می‌تواند سبب ایجاد لرزش در زمان ترمز کردن در سرعت بالا شود.
  4. مشکلات در سیستم جلوگیری از لغزش (ESP)
    یکی دیگر از دلایل لرزش در خودرو، بروز مشکلات در سیستم ESP یا همان سیستم جلوگیری از لغزش، می‌باشد. سیستم ESP معمولاً جهت کنترل و تعادل خودرو در سرعت بالا، طراحی می‌شود. درصورت بروز مشکل در سنسورها، ماژول‌ها و یا سیستم های مرتبط به ESP منجر به لرزش خودرو میشوند.
  5. مشکلات در سیستم انتقال قدرت
    در صورت بروز مشکلات در جعبه دنده، سیستم انتقال قدرت خودرو و یا شافت ها، خودرو در سرعت بالا می‌لرزد. وجود مشکلات و عیب در این قطعات نامبرده شده، سبب لرزش، واگرایی و لغزش خودرو می‌شود.

لرزش خودرو در زمان ترمز کردن

لرزش خودرو در زمان ترمز کردن

درصورت احساس لرزش در پدال ترمز، فرمان و یا کل خودرو، در زمان ترمز زدن علی الخصوص در سرعت های بالا، بایستی حتماً به آن رسیدگی کرد. چون این یک مشکل جدی می‌باشد.

  1. صفحه ترمز سایشی
    صفحه ترمز، در اثر استفاده و گذر زمان ممکن است فرسایش یافته و ساییده شود. صفحه ترمز سایشی، ممکن است سبب عدم تماس یکنواخت میان صفحه ترمز و دیسک ترمز شود، که در نتیجه در زمان ترمز کردن لرزش ایجاد می‌کند.
  2. دیسک ترمز خراب یا ناهموار
    دیسک ترمز می‌تواند، در گذر زمان خراب و ناهموار شود. خراب شدن و یا ناهموار شدن دیسک ترمز، سبب لرزش در زمان ترمز کردن می‌شود.
  3. کالیپرهای ترمز
    مشکلات در کالیپرهای ترمز نیز ممکن است لرزش هنگام ترمز کردن را تسهیل کند. مثلاً، کالیپرهای قفل شده، کالیپرهای فرسوده یا فشار هیدرولیک نامناسب در سیستم ترمز می‌تواند مشکلات لرزش را به همراه داشته باشد.
  4. عوامل محیطی
    یکی دیگر از علل لرزش خودرو، می‌تواند شرایط جاده و عوامل محیطی باشد. این موارد می‌تواند بر لرزش ماشین در زمان ترمز کردن، تأثیر داشته باشد. برای مثال آسفالت خراب، سطح جاده نامنظم و همچنین شرایط آب و هوایی مثل بارش باران و آب بر جاده می‌توانند سبب تسهیل روند لرزش خودرو شوند.
  5. مشکلات در سیستم تعلیق
    مشکلات در سیستم تعلیق نیز ممکن است لرزش هنگام ترمز کردن را تسهیل کنند. بعضی مشکلات مثل تعلیق نامتعادل، قطعات تعلیق فرسوده، سایش در قطعات تعلیق و یا لغزشی در قطعات تعلیق ممکن است لرزش را ایجاد کنند.

برای آشنایی بیشتر با سیستم تعلیق کامیون و انواع آن کلیک کنید.

لرزش خودرو در سیستم تعلیق

لرزش خودرو در زمان شتاب گیری

یکی از علت های لرزش خودرو در زمان شتاب‌گیری، می‌تواند آسیب دیدن و یا شل شدن پایه های موتور خودرو باشد. شل شدن و آسیب دیدن پایه های موتور خودرو، سبب می‌شود که ارتعاشات موتور به خوبی جذب نشوند. از این رو در هنگام گاز دادن، این مشکل احساس می‌شود. 

لرزش خودرو درجا و در حال توقف

هربار که میخواهید توقف کنید، خودرو می‌لرزد. این مورد ممکن است موتور خودرو مشکل داشته باشد. رایج ترین علت آن تکان خوردن در زمان دور آرام می‌تواند از شل بودن پایه های موتور باشد. پایه ها، پیوند میان وسیله نقلیه و موتور خودرو، می‌باشند، که موتور را به صورت ایمن متصل نگه می‌دارند و سبب کاهش ارتعاشات تولید شده توسط موتور خودرو، می‌شوند. در صورت فرسوده شدن اتصالات، ارتعاشات در خودرو احساس خواهند شد.

از طرفی دیگر، خودرویی که در هنگام بیکاری می‌لرزد، ممکن است تسمه تایم نامناسب، انژکتورهای سوخت خراب و شمع های فرسوده داشته باشد. 

لرزش خودرو در زمان توقف

لرزش یا پچ پچ خودرو در حین چرخش های محکم

ارتعاش و صدای پچ پچ در زمان پیچش های محکم بر روی آسفالت و یا سطوح بتی بزرگراه‌ها، آزادراه‌ها و جاده‌ها اتفاق می افتد. این صداها  ممکن است با گرم شدن پیشرانه بدتر شود.

برای آشنایی بیشتر با نکات مهم در راندگی با بزرگراه ها کلیک کنید.

چند علت احتمالی برای لرزش خودرو در زمان پیچش:

  • سیستم تعلیق
  • ترمز های فرسوده
  • عدم تعادل چرخ‌ها
  • حالت کمبود روغن موتور 
  • مشکلات در سیستم جلوگیری از لغزش (ESP)

برای آشنایی بیشتر با تفاوت بزرگراه و آزادراه کلیک کنید.

لرزش خودرو در زمان توقف

دلایل لرزش خودرو در حالت توقف

  • خرابی مفصل CV
  • خراب شدن کالیپر
  • خرابی شمع خودرو
  • یاتاقان زدن خودرو
  • کمبود تعادل فرمان
  • لنگر خوردن تایمینگ
  • شکستن فن رادیاتور
  • مشکلات کلاچ خودرو
  • سفت شدن پدال ترمز
  • تغییر فرم دیسک ترمز
  • خرابی توربین گیربکس
  • آسیب دیدن دیسک ترمز
  • کاهش ضخامت لنت ترمز

برای آشنایی بیشتر با لنت ترمز کلیک کنید.

  • آسیب دیدن شاسی ماشین
  • عدم تعادل لاستیک‌های خودرو
  • مشکلات در سیستم تعلیق خودرو
  • مشکل در سیستم هیدرولیک خودرو
  • ایجاد شکستگی در جعبه‌های ترومبلر

جمع‌ بندی

در این مقاله به مفهوم دلایل لرزش خودرو که یکی از مهمترین موارد در رانندگی می‌باشد، پرداختیم. همچنین انواع لرزش خودرو در زمان دلایل لرزش خودرو درحال توقف، و... را بررسی کردیم. شما می‌توانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط درخصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.

همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه می‌شود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.

عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ 

 

نصب برنامه nTirApp
افزودن به Home Screen