آتش گرفتن ماشین، ممکن است به ندرت اتفاق بیافتد. برای بروز این اتفاق ناگوار، تنها یک عامل وجود دارد. حتی زمانی که کارشناس بررسی حریق، از نقطه حادثه تا نقطه شروع آن، رد حادثه را دنبال میکند، در اکثر مواقع به چند عامل برخورد میکند. ترکیب چند عامل میتواند باعث بروز آتش سوزی گردد.
دلایل شیمیایی، مشکلات مکانیکی و دلایل انسانی، از عواملی هستند که میتوانند سبب بروز آتش سوزی شوند و وضعیت غیرعادی ایجاد میکنند. به عبارتی دیگر میتوان چنین توصیف نمود که، زمان آتش گرفتن یک خودرو، هر عامل دیگری میتواند شرایط پیش آمده را، پیچیده تر کند.
با اینکه دانستن این عوامل میتواند به راننده کمک زیادی بکند، ولی با این وجود هیچ تظمینی برای اینکه اتفاق رخ ندهد، وجود ندارد. به عبارتی «حادثه هیچگاه خبر نمیکند.»
برخی از دلایل آتش گرفتن کابین ماشین
- نشت در سیستم سوخت رسانی خودرو
- مشکل در سیستم الکتریکی خودرو
- پرکردن زیاد از حد باک سوخت
توجه! اصلی ترین و شایع ترین دلیل آتش سوزی ماشین ها، نشت در سیستم سوخت رسانی میباشد.
نکته! برای پیشگیری از خطرات آتش سوزی، بهتر است از پر کردن زیاد از حد باک خودداری شود.
نکته! پر کردن زیاد از حد باک و قطع کردن متوالی نازل سوخت، ممکن است باعث ایجاد صدمه بر رنگ خودرو شود. چراکه با قطع و وصل کردن متوالی نازل سوخت، احتمال اینکه سوخت به بیرون و بدنه خودرو بریزد وجود دارد.
شکل درست سوخت گیری در حفظ سلامت خودرو تأثیر بسیاری دارد.
نکته! ریختن سوخت بر روی زمین، میتواند سبب انفجار باک شود و حتی باعث آتش گرفتن ماشین شود.
آتش گرفتن قسمت بار خودروهای سنگین
تصور اینکه ماشین آتش بگیرد، خیلی ترسناک است ولی قضیه زمانی ترسناک تر میشود، که برای بارهای ماشین سنگین رخ دهد.
یکی از علل ترسناک بودن این مورد، این میباشد که راننده خودرو، دیرتر متوجه آتش سوزی شود. شاید راننده زمانی متوجه این قضیه شود که خیلی دیر شده باشد.
وجود علل مختلف در کنارهم که باعث آتش سوزی در قسمت بار خودرو سنگین می شود
بودن ماده های قابل اشتعال در قسمت بار ماشین ---> ماده هایی نظیر کاه و ...
بودن اکسیژن ---> اکسیژن در همه جا وجود دارد.
وجود مواد محرک آتش سوزی ---> نظیر بنزین، کبریت، تکه های شیشه (نور آفتاب را در یک نقطه به خود متمرکز میکنند و در نهایت سبب آتش سوزی میشود.)
اقدامات لازم پس از آتش سوزی قسمت بار خودرو سنگین
- جدا کردن قسمت گاری از قسمت کشنده خودرو
از آنجایی که آتش با سرعت بسیار بالایی افزایش پیدا میکند و به سرعت انتقال می یابد، پس بدون اینکه وقت تلف شود، بایستی گاری از قسمت کشنده جدا شود.
- در زمان آتش سوزی خودرو، به هیچ عنوان نباید حرکت کرد یا گاز داد، چون این کار سبب اکسیژن رسانی بیشتری میشود و این سبب میشود آتش شعله ور شود و آتش سوزی زیاد شود.
اطفاء حریق خودرو
- درصورتی که آتش سوزی در قسمت انتهایی خودرو رخ داده باشد و از باک سوخت نشت کرده باشد، در لحظات اولیه بهترین راه حل استفاده از کپسول پودر متناسب با وسعت آتش است.
- در صورتی که آتش سوزی در اتاق سرنشین های خودرو باشد، و ناشی از انداختن اجسامی مثل سیگار بر روی صندلی خودرو باشد، بهترین راه حل برای خنک کردن با آب میباشد. از آنجایی که اجسام جامد درون سوز میباشند، بهترین شیوه خاموش کردن و مهار آتش، استفاده از آب میباشد.
- یکی از معمول ترین آتش سوزی ها، آتش سوزی در خودرو میباشد. خودروهای مدرن، صدها کیلو مواد پلاستیکی دارند که در زمان بروز حریق، دود یا گاز سمی تولید میکنند. این موضوع یکی از دلایل جهت استفاده از تجهیزات حفاظت و دستگاه تنفسی هنگام اطفا حریق یک وسیله نقلیه، میباشد.
باید همیشه یک دستگاه خاموش کننده دستی مناسب جهت خاموش کردن آتش خودرو و یا پیشگیری از انفجار و آتش سوزی ناگهانی در لحظات اولیه در دسترس باشد. - در صورتی که مالک یا راننده خودرو، در موقعیت آتش سوزی باشد، بایستی درباره احتمالات خطری (مثل کپسول گاز پیک نیکی، قوطی های اسپری رنگ، و هرگونه مواد اشتعال زای دیگر) که ممکن است در خودرو باشند، از راننده خودرو سوال شود.
- برای جلوگیری از آتش سوزی و اطفاء حریق، بهتر است در هر خودرو یک کپسول آتش نشانی وجود داشته باشد.
- برای خاموش کردن آتش خودرو، بایستی در خلاف جهت باد به آتش درون کاپوت یا موتور خودرو نزدیک شد. البته خطری که میتواند آتش نشان را در هنگام خاموش کردن آتش سوزی خودرو تهدید کند، علی الخصوص در قسمت موتور خودرو، ناقص سوز بودن آتش میباشد که شاید به محض بالا زدن درب موتور و با رسیدن اکسیژن شعله ور بشود.
- زمانی که درب موتور خودرو بالا رفت و اطفاء حریق انجام شد، بایستی از پاشیدن اسید باتری خودرو، احتیاط کرد. چراکه معمولاً پوشش پلاستیکی باتری در طی آتش سوزی، ذوب میشود و در نهایت اسید را به اطراف پرتاب میکند.
- احتیاط در مورد مایعات نشت کرده بر روی زمین بسیار مهم است. چون ممکن مشتعل شده و آتش را به اطراف وسیله نقلیه پخش نماید. به علاوه این مایعات میتوانند وارد آب راهها یا زهکشها شده و آلودگی های زیست محیطی ایجاد نمایند.
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم آتش گرفتن کابین کامیون که یکی از مهمترین کارها در رابطه با خودروها میباشد، پرداختیم. همچنین برخی از دلایل آتش گرفتن کابین ماشین، آتش گرفتن قسمت بار و... بررسی کردیم. شما میتوانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط درخصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.
همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه میشود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.
عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ