بازکشت به آکادمی
هیپنوتیزم جاده ای یا خوابیدن با چشم باز

هیپنوتیزم جاده‌ای، پدیده ای است که بسیاری از رانندگان ممکن است آن را تجربه کنند. آیا تا به حال پیش آمده که در یک جاده طولانی رانندگی و احساس کنید که ساعت‌ها رانندگی، تنها در چند دقیقه گذشته است؟ مسیری که نفهمیدید چگونه به آن جا رسیدید و هیچ یک از جزئیات را به یاد نمی آورید! باید گفت که در جاده تحت هیپنوتیزم قرار گرفته‌اید. تا پایان مقاله، با ما همراه باشید تا با رعایت نکات ذکر شده در زیر، مشکل هیپنوتیزم جاده را به شما معرفی کنیم تا به آن دچار نشوید.

هیپنوتیزم جاده ای چیست؟

گاهی آدم‌ها در دنیای خودشان گم می‌شوند و متوجه گذر زمان نمی‌شوند. وقوع این حادثه در حین رانندگی برای شما و افراد داخل خودرو و حتی برای خودروهای دیگر در بزرگراه، بسیار خطرناک خواهد بود. حتی اگر به رانندگی با ماشین خود و حواس جمعی خود اعتماد دارید و می‌گویید تمام حواس شما معطوف به جاده و اتفاقات غیرمنتظره است، بهتر است با ما همراه باشید و با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که این اتفاق می‌تواند برای هر کسی پیش بیاید.

هیپنوتیزم جاده ای بیشتر در جاده‌ها و در بزرگراه‌های طولانی برای رانندگان رخ می‌دهد. در حقیقت، هیپنوتیزم جاده به دلیل ایجاد یکنواختی بزرگراه در ذهن راننده ایجاد می‌شود و ممکن است برای برخی افراد ۱۵ دقیقه و برای برخی دیگر یک ساعت طول بکشد.

هیپنوتیزم حالتی خلسه مانند است که در آن راننده، دیگر مسافت طی شده را به خاطر نمی‌آورد. اجازه دهید به روشی آشناتر توضیح دهیم. شاید شما هم این تجربه را داشته باشید که ناگهان از خواب بیدار شوید و متوجه شده باشید که در حال عبور از چراغ قرمز هستید و چیزی از مسیری که طی کرده‌اید به خاطر نمی‌آورید. آیا به محدودیت سرعت احترام می‌گذارید؟ آیا از دفترچه راهنمای ماشین خود استفاده کرده‌اید؟ همه این‌ها علائمی از خلسه بودن شما در حین رانندگی بوده است.

این موضوع در سال 1963 توسط شخصی به نام G.W. ویلیامز، که متوجه شد یکنواختی جاده، مغز راننده را کند می‌کند و منجر به سطح پایین هوشیاری می‌شود.

بسیاری از افراد این وضعیت را با خستگی اشتباه می‌گیرند. در هنگام هیپنوتیزم جاده، راننده کاملا بیدار است و با چشمان باز رانندگی می‌کند، اما رانندگی در حالت خستگی باعث می‌شود که او پشت فرمان به خواب رود و در نهایت هر دو حالت، ایمنی رانندگی را کاهش می‌دهد.

برای آشنایی بیشتر با رانندگی در جاده و قوانین آن کلیک کنید.

حسی که حین هیپنوتیزم جاده ای ایجاد می شود

اغلب، فردی که در جاده هیپنوتیزم می‌شود، تنها زمانی متوجه می‌شود چه اتفاقی افتاده است که از حالت خلسه خارج شود. البته، اگر شخصی همراه شما در ماشین باشد، متوجه خیره شدن چشمان شما خواهد شد.

هیپنوتیزم جاده‌ای، علائمی مانند پلک زدن مکرر و احساس بی‌حوصلگی دارد. علائم کلی هیپنوتیزم جاده‌ای که باید به آن‌ها توجه کنید، به شرح زیر است:

  • گیجی ذهن
  • خواب آلودگی
  • عدم تمرکز یا از دست دادن تمرکز
  • پلک زدن مکرر یا سنگینی پلک
  • واکنش کند در تصمیم‌گیری در مورد تغییر مسیر، پیچ‌ها و غیره.

بیشتر اوقات، هیپنوتیزم جاده‌ای، توانایی واکنش به رویدادهای غیرمنتظره را کاهش می‌دهد و احتمال تصادفات رانندگی را افزایش می‌دهد. اگر متوجه شدید که خروجی بزرگراه موردنظر خود را از دست داده‌اید و چیزی از چند دقیقه قبل به یاد نمی‌آورید و متوجه عدم تمرکز خود نیستید، ممکن است دچار هیپنوتیزم جاده‌ای شده باشید.

حسی که حین هیپنوتیزم جاده‌ای ایجاد می شود

دلیل دچار شدن به هیپنوتیزم جاده ای

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که بیشتر روز را برای سفر انتخاب می‌کنید و دوست دارید صبح زود رانندگی کنید، احتمال این که دچارهیپنوتیزم جاده‌ای شوید، خیلی کم است. زیرا وقتی در طول روز شروع به رانندگی می‌کنید، توانایی تمرکز بیشتری دارید و به دلیل این که احتمالا خوب خوابیده‌اید و صبحانه خورده‌اید یا حتی اگر چای یا نوشیدنی گرم می‌نوشیدید، انرژی بیشتری خواهید داشت و آهنگ مناسبی را انتخاب می‌کنید که احساس خوبی به شما می‌دهد، مغز شما پر از چالش‌ها و وظایف روزانه شما خواهد شد. در این حالت، مغز شما کاملا کار می‌کند و قسمت‌های مختلف آن به هم مرتبط هستند. حال برعکس این حالت را در نظر می‌گیریم. می‌خواهید در شب رانندگی کنید. فعالیت‌های جاده‌ای حداقل خواهد بود و نیازی به تغییر مداوم نخواهد بود. شما می‌توانید با یک دنده خاص رانندگی کنید. این کار، مغز شما را به چالش نمی‌کشد و ممکن است فعالیت مغز شما کند شود. وقتی فعالیت مغز شما کاهش می‌یابد و دیگر بخش‌های آن با یکدیگر ارتباط برقرار نمی‌کنند، وارد حالت خلسه می‌شوید. در این حالت شما خواب نیستید، فقط هیپنوتیزم شده‌اید و بدون این که از آن آگاه باشید، در حال رانندگی هستید.

رانندگان خسته بیشتر از این عارضه رنج می‌برند، اما خستگی را نمی‌توان تنها دلیل آن دانست. بنابراین واضح است که علاوه بر خستگی و سفرهای طولانی، چیزی به کوچکی نداشتن چراغ ترمز می تواند مغز شما را در حالت خلسه قرار دهد.
دلایل کلی هیپنوتیزم جاده‌ای در بخش بعدی مورد بحث قرار خواهد گرفت. با دانستن این دلایل می‌توانید از این اتفاق جلوگیری کنید.

یکنواختی جاده

تحقیقات زیادی، در زمینه هیپنوتیزم جاده‌ای انجام شده است که اکثر آن‌ها یکنواختی جاده‌ها را مهمترین عامل بروز این پدیده می‌دانند. این نتیجه تحقیقاتی است که در سال 2003 با آزمایش دو سبک رانندگی مختلف با 56 راننده انجام شد. شرکت کنندگان به مدت 40 دقیقه در دو جاده شبیه‌سازی شده مختلف که هر دو جاده مسطح بودند، رانندگی کردند؛ مسیر اول، دارای نوعی منظره بصری بود (درختان به طور یکسان در دو طرف جاده قرار گرفته بودند) و مسیر دوم دارای عناصر بصری گوناگون بود (درختان، مزارع، انواع تابلوها و...). محققین دریافتند که رانندگان در جاده‌های هموارتر، بیشتر احساس خستگی می‌کنند و پس از حدود 20 دقیقه این خستگی به اوج خود می‌رسد. این مطالعه نشان داد که هیپنوتیزم جاده‌ای، در جاده‌های یکنواخت، سریع‌تر رخ می‌دهد.

بی توجهی مغز به جزئیات

تحقیقات دیگری در این زمینه انجام شده است که نشان می‌دهد سیستم کنترل حرکت چشم ممکن است در هیپنوتیزم جاده‌ای نقش داشته باشد. اگر در جاده‌ای که به خوبی آن را می‌شناسید رانندگی کنید، مغز شما به دلیل تکرار زیاد، به جزئیات توجه نمی‌کند، چشمان شما خیره می‌شود و مغز شما نسبت به آن چه می‌بیند، حساسیت کمتری خواهد داشت و به این دلیل کمتر به واقعیت توجه خواهد کرد.

خواب آلودگی

خستگی در هنگام رانندگی، تجربه هیپنوتیزم در جاده را افزایش می‌دهد. همان‌طور که صاف بودن جاده باعث هیپنوتیزم جاده می‌شود، خستگی نیز باعث می‌شود مغز هوشیارتر شود و مغز شما آن چه را که می‌بینید کندتر از حد معمول پردازش می‌کند. رانندگی طولانی مدت در این حالت باعث خواب آلودگی و افزایش خطر می‌شود.

برای آشنایی بیشتر با نکات مهم برای رانندگی در بزرگراه ها کلیک کنید.

مقابله با هیپنوتیزم جاده ای

اگر احساس می‌کنید در جاده هیپنوتیزم می‌شوید، این 4 کار را انجام دهید تا از آن خلاص شوید:

استراحت حین رانندگی

هر چه کار یکنواخت باشد، عملکرد مغز بیشتر کاهش می‌یابد. به همین دلیل، به مغز خود استراحت دهید و مطمئن شوید که هر یک یا دو ساعت یک بار توقف کرده و استراحت کنید. از ماشین پیاده شوید و حرکات کششی انجام دهید. اگر در وسیله نقلیه خود، آب داشتید، دست و صورت خود را بشویید تا پرانرژی و سرزنده شوید.

مصرف کافئین

اگر در حین رانندگی، حتی کمی احساس خواب آلودگی می‌کنید، از کافئین استفاده کنید. مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار به شما کمک می‌کند هوشیارتر بمانید. البته این مشکل می‌تواند از یکنواختی رانندگی نیز بکاهد.

آواز بخوانید و صحبت کنید

صحبت کردن با همراه خود، باعث تحریک مغز می‌شود. اگر همراه ندارید، می‌توانید از طریق سیستم صوتی خودرو یا هندزفری با دوستان خود تماس بگیرید.البته صحبت با خود نیز راه‌حلی است. ذهن خود را پاک کنید، آهنگ‌ها و شعرهای قدیمی را به خاطر بسپارید و مغز خود را به چالش بکشید.

ایجاد تغییر در داخل وسیله نقلیه

اگر احساس می‌کنید در بزرگراه دچار هیپنوتیزم شده‌اید و زمانی برای توقف ندارید، به موسیقی هیجان‌انگیز با صدای بلند گوش دهید. هرگز موسیقی ملایم پخش نکنید، زیرا باعث خواب آلودگی شما می‌شود. کار دیگری که می‌توانید انجام دهید این است که شیشه را پایین بکشید. در این صورت، باد به صورت شما می‌وزد که بسیار مفید خواهد بود.

آیا هیپنوتیزم جاده ای باعث تصادف می شود؟

همان طور که گفتیم، هیپنوتیزم جاده‌ای، تمرکز راننده را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود تا راننده در آن لحظه حضور ذهن نداشته باشد. زمانی که رانندگان در حالت خلسه قرار می‌گیرند، حواسشان پرت می‌شود و چون برخی از قسمت‌های مغز در این شرایط با یکدیگر ارتباط برقرار نمی‌کنند، واکنش راننده به اتفاقات غیرمنتظره کاهش می‌یابد و احتمال تصادف افزایش می‌یابد.

برای جلوگیری از هیپنوتیزم جاده ای چه باید کرد؟

هیپنوتیزم جاده‌ای، تجربه ای است که ممکن است برای هر راننده‌ای اتفاق بیفتد و منجر به تصادفات مالی و مرگبار شود. ممکن است در موقعیتی قرار بگیرید که مجبور شوید در جاده‌های طولانی و مسطح رانندگی کنید. با استفاده از برنامه‌ریزی صحیح و با پیروی از دستورالعمل‌های زیر، می‌توانید از هیپنوتیزم جاده‌ای جلوگیری کنید.

  • یک مسیر جدید انتخاب کنید
  • به جای رانندگی در بزرگراه، در شهر رانندگی کنید
  • یک مسیر جایگزین پیدا کنید
  • خوردن غذای سبک (میان وعده)
  • به همراه داشتن آلبوم جدید خواننده مورد علاقه خود
  • قبل از سفر به اندازه کافی بخوابید

برای جلوگیری از هیپنوتیزم جاده‌ای چه باید کرد؟

نتیجه‌گیری

در این مقاله، به هیپنوتیزم جاده‌ای یا خوابیدن با چشم باز که بسیاری از رانندگان ممکن است آن را تجربه کنند، پرداختیم. همچنین، دلایل دچار شدن به هیپنوتیزم جاده‌ای و راهکار مقابله با آن را مورد بررسی قرار دادیم. شما می‌توانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط در خصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.

همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین‌المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه می‌شود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.

عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ

نصب برنامه nTirApp
افزودن به Home Screen