پارکور یا هنر جابجایی (Parkour) یعنی عبور از سخت ترین موانع در سریعترین زمان ممکن با استفاده از ساده ترین شیوهٔ حرکتی که کمترین انرژی مصرفی بدن از یک مبدأ به مقصد.
در ورزش پارکور اصلا مسیر مشخصی وجود ندارد و موانع و مسیر به هیچ عنوان از قبل تعریف شده نیستند ولی مبدا و مقصد مشخص میباشد. فردی که پارکور انجام میدهد، با توجه به توانایی های خود، مسیر حرکت خود را انتخاب میکند و خود تصمیم میگیرد که از چه شیوه حرکتی برای عبور از موانع استفاده کند تا از مبدا به مقصد برسد.
در ورزش پارکور، فرد به هیچ عنوان در طول مسیر دنبال موانع نمیگردد، این مسیر است که موانع را بر سر راه فرد میگذارد. به افرادی که از اصول پارکور در زندگی روزمره خود استفاده میکنند، «تراسور» گفته میشود. تراسور در زبان فرانسوی به صورت Traceur نوشته میشود.
حرکات پارکور
- حرکت Lache
- بالارفتن (Climbing)
- خرک جانبی (side vault)
- حرکت تیکتاک (Tic-tac)
- حرکت زیرمیله (Underbar)
- حرکت سیفتیوالت (Safety Vault)
- حرکت گراندکونگ (Ground Kong)
- حرکت بالاکشیدن از دیوار (Climb-Up)
- حرکت کتلیپ (Cat leap) یا جهش گربه
- حرکت بغل فلیپ ( side flip ) ---- مورد استفاده برای پرش از موانع کوتاه
- حرکت پشتک با دیوار ( wallflip ) ---- مورد استفاده برای پشتک وارو روی دیوار
- حرکت پشتک وار (Back flip) ---- مورد استفاده برای پرش از موانع با ارتفاعات مختلف
- حرکت چرخش روی دیوار (wall spin) ----مورد استفاده برای چرخش روی موانع عمودی و مایل
لوازم و تجهیزات پارکور
- میله بارفیکس
- جعبه های چوبی
- کفش و لباس مناسب
- دیپاستند (Dip Stand)
تمرینات آماده سازی پارکور
- حرکت کرانچ (Crunch)
- حرکت بورپی (Burpees)
- شنای سوئدی (Push-up)
- بارفیکس زدن (Pull-ups)
- اسکوات یا اسکات (Squat)
- حرکت ماسل آپ (Muscle-up)
فواید پارکور
پارکور ورزشی تمرینی و چالش برانگیز برای تمام بدن میباشد. پارکور عناصر زیادی از ورزش های مختلف مثل دویدن، کالیستنیکس و کوهنوردی را با یکدیگر ترکیب میکند. هنگامی که از روی موانع میپرید، روی نرده ها تعادلتان را حفظ میکنید و از ساختمان ها بالا میروید، تمام ماهیچه هایتان در فعالیت قرار میگیرند.
پارکور موجب بهبود تمرکز، حس جهت یابی، هماهنگی و تفکر استراتژیک میشود. با انجام پارکور یاد میگیرید که چگونه تمرکز بیشتری داشته باشید و چگونه ارتفاعات و فاصله ها را به خوبی تشخیص دهید. حرکات هر فرد با توجه به تواناییها و سرعت خودش تعیین میشوند و هیچ درست و غلطی وجود ندارد. فقط باید محدودیت های فیزیکی خود را بدانید. پارکور موجب شکل گیری روابط اجتماعی نیز میشود، زیرا با پارکور کاران دیگری آشنا میشوید که با هم میتوانید تمرین کنید و بهترین مسیرها را بیابید.
در پارکور حرفه ای، ورزشکاران از دیوارها بالا میروند و از پشتبامهایی با ارتفاع های سرگیجه آور میپرند. دوندگان پارکور در فیلم ها کارهای مرگ بار و خطرناکی انجام میدهند. دویدن در محیط شهری قطعا خطرات زیادی دارد و هر اشتباهی میتواند منجر به آسیب شود، پس باید بتوانید توانایی هایتان و ارتفاع و مسافت های مسیر را به خوبی تخمین بزنید.
نکاتی برای مبتدیان پارکور
- پیدا کردن یک گروه پارکور و ملحق شدن به آن: برای اینکه به آموزش ورزش پارکور شروع کنید، بهتر است به یک گروه پارکور بپیوندید. در صورتی که در اطراف و دوروبرتان، مرکز پارکوری وجود نداشته باشد، میتوانید در شبکه اجتماعی، ورزشکاران با تجربه را بیابید. ورزشکاران باتجربه میتوانند بهترین مسیرها را در منطقه تان، به شما نشان دهند.
- افزایش قدرت، استقامت و چابکی: برای شروع ورزش پارکور، ابتدا باید به پرورش برخی از توانایی هایتان بپردازید. با انجام دوی آهسته، تمرین با وزنه، کالیستنیکس و تمرینات انعطاف پذیری میتوان قدرت، استقامت و چابکی خود را بالا برد. برای بالابردن و افزایش قدرت و استقامت و چابکی میتوان به انجام تمرینات تعادلی پرداخت.
- زیاده روی نکردن و توجه به محدودیت های خود: وقتی به این ورزش میپردازید، خطر آسیب دیدگی را در نظر بگیرید. سعی کنید در حین تمرین درک خوبی از ارتفاع، خطرات، مسافت ها و همچنین درک خوبی از توانایی هایتان بدست آورید.
- گرم کردن بدن: با گرم کردن بدن قبل از تمرین پارکور به تاندون ها، رباط ها، مفاصل و ماهیچه هایتان فشار کمتری وارد میشود.
- ریکاوری: پارکور سخت است و به تمام عضلات بدن نیاز دارد. باید با خواب کافی، ریکاوری فعال و مصرف مواد مغذی نیروی عضلات خود را بازیابی کنید.
- رژیم غذایی متعادل: رژیم غذایی شامل پروتئین و کربوهیدرات فراوان اساس تمرینات پارکور را تشکیل میدهد.
- نوشیدن آب کافی در طول جلسات: وقتی آب کافی نمینوشید، سریع تر خسته میشوید و مغزتان اطلاعات را با سرعت و دقت کافی پردازش نمیکند. برای بهبود مهارت های پارکور باید در طول جلسات تمرینی آب کافی بنوشید.
منبع
شما میتوانید با مراجعه به بخش ورزش آکادمی انتیراپ با انواع ورزش ها آشنا شوید.
سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ