بازکشت به آکادمی
غلبه بر استرس و ترس از رانندگی

آیا چیزی درباره ویفوبیا یا همان ترس از رانندگی به گوشتان خورده است؟ آیا وقتی می‌خواهید رانندگی کنید، استرس دارید؟ آیا از رانندگی کردن می‌ترسید؟ ما در این مقاله برای شما در این مورد صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

یکی از اختلالات اضطرابی، فوبیای رانندگی می‌باشد. افراد مبتلا به این فوبیا، به شدت از رانندگی کردن هراس دارند، طوری که حتی نمی‌توانند تصور کنند که پشت ماشین بنشینند و خود را درحال رانندگی تصور کنند.

برای رانندگی باید آرامش کافی داشت و از هرگونه استرس و اضطراب دور بود. 2 فاکتور اصلی و اساسی برای رانندگی داشتن آرامش و نداشتن استرس است تا فرد بتواند در لحظه تصمیمات درست بگیرد و واکنش های صحیح و بجایی داشته باشد. بی شک استرس پشت فرمان در خودرو، سریع تر از هر مکان دیگری افزایش می‌یابد، به صورتی که می‌توان چنین گفت که استرس پشت فرمان به راننده حجوم آوده و تأثیرات منفی برجای می‌گذارد. بر طبق تحقیقات انجام شده توسط شرکت نیسان در اروپا، نصف خانم ها، در زمان رانندگی در شهر، اضطراب دارند.

ترس از رانندگی

ویفوبیا یا فوبیای رانندگی

همانطور که می‌دانیم فوبیا به معنی ترس افراطی و بیش از حد از یک شیء و یا موقعیت می‌باشد، که افراد را به شدت دچار استرس و اضطراب می‌کند. ویژگی اصلی چنین ترس هایی، نامتناسب بودن ترس با موقعیت پیش آمده می‌باشد.

بدین صورت که شخص از موقعیتی که افراد به صورت عادی با آن مواجه می‌شوند، ترس افراطی دارد به طوری که حتی امکان دارد فرد دچار بیهوشی شود. ترس از رانندگی یا ویفوبیا (Vehophobia)، یکی از اختلالات اضطرابی می‌باشد که حالات زیر را در بر دارد:

  1. افرادی که پیش از اخذ گواهینامه فوبیای رانندگی دارند
  2. افرادی که پس از گرفتن گواهینامه به فوبیای رانندگی مبتلا شده اند.

اگر شما پس از گرفتن گواهینامه، به فوبیا رانندگی دچار شده اید، و حتی حاظر نیستید که پشت فرمان بنشینید. اگر هنوز به گرفتن گواهینامه اقدام نکرده اید و همچنان آن را پشت گوش می‌اندازید، باید سعی کنید به ترس خود غلبه کنید.

اینگونه افراد که از رانندگی کردن می‌ترسند و فوبیای رانندگی دارند، حتی از نشستن در اتومبیل نیز خودداری می‌کنند.

فوبیا رانندگی

آشنایی با نشانه های ترس از رانندگی یا ویفوبیا

افرادی که مبتلا به ویفوبیا و یا ترس‌ از رانندگی می‌باشند در علائم و نشانه‌ها‌ تفاوت‌ های چشمگیری دارند. یعنی به عنوان مثال ممکن‌ است‌ فوبی خفیف‌ رانندگی داشته باشد‌ و تنها زمان قرار گرفتن‌ در راه‌بندان یا نواحی پرسروصدا مبتلا به ترس‌ شود‌ و شخصی دیگر از رانندگی در شب بترسد و یا شخصی‌ دیگر ممکن‌ می‌باشد از سرعت‌ زیاد در رانندگی به شدت‌ بترسد.

در ویفوبیا شدید، اشخاص به شدت از رانندگی کردن هراس دارند. این گونه افراد علائم و نشانه های مختلفی دارند. اصلی ترین نشانه های ترس از رانندگی عبارتند از:

  1. وجود اضطراب شدید هنگام رانندگی.
  2. بروز علایم و نشانه های جسمانی و روانی در فرد. مثل افزایش ضربان قلب و احساس هراس و دلهره در هنگام نشستن پشت فرمان خودرو
  3. اگر فرد گواهینامه داشته باشد هرگز پشت فرمان قرار نمی‌گیرد و اگر هم هنوز برای آن اقدام نکرده باشد، هرگز گواهینامه نمی‌گیرد.
  4. علایم مربوط به فوبیای رانندگی به مدت ۶ ماه در فرد وجود دارد و باعث می‌شود تا عملکردهای فردی، شغلی و اجتماعی فرد به شدت تحت تاثیر قرار بگیرد.

دلایل ترس از رانندگی

شناخت دلایل ترس از رانندگی

  1. رفتار خانواده یا دوستان
  2. باور غلط تبعیض جنسیتی
  3. پایین بودن اعتماد به نفس فرد
  4. داشتن تجربیات ترسناک و ناگوار گذشته، حتی در صورتی که خود فرد راننده نبوده باشد.
  5. وجود استرس ها و اضراب هایی که در زندگی فرد وجود دارد و ابعاد دیگر زندگی وی را تحت شعاع قرار می‌دهد.

روش های درمان ترس از رانندگی یا ویفوبیا

  1. روش مواجهه درمانی
  2. روش شناخت درمانی
  3. روش حساسیت زدایی تدریجی

قراردادن فرد در محیط هایی که از آنها میترسد، منتها این کار باید به صورت کاملاً اصولی انجام شود که هر لحظه که فرد نتوانست تحمل کند، بتواند از آنجا خارج شود.

نوشتن ترس ها بر روی کاغذ و مرور لیست و سپس رتبه بندی کردن ترس ها. این کار موحب میشود تا فرد بتواند به تدریج با ترس های خود مواجه شود.

پیش روی گام به گام، مثلا فرد مبتلا به ویفوبیا، ابتدا سوئیچ خودرو را در دست بگیرد و به خودرو نگاه کند. سپس در روز آتی به مدت 5 دقیقه، در ماشین بنشیند، روز آتی تا کمی جلوتر ماشین را ببرد و سپس روز بعد این مسافت حرکت تا سر کوچه ادامه پیدا کند. این روال کم کم بیشتر شود تا اضطراب فرد کمتر شود.

جمع‌ بندی

در این مقاله به مفهوم غلبه بر استرس و ترس از رانندگی که یکی از اختلالات اضطرابی و فوبیاها می‌باشد، پرداختیم. همچنین ویفوبیا یا فوبیای رانندگی، آشنایی با نشانه های ترس از رانندگی یا ویفوبیا و... را بررسی کردیم. شما می‌توانید با مراجعه به بخش مجله رانندگان آکادمی انتیراپ با مطالب مرتبط درخصوص حمل و نقل و رانندگان آشنا شوید.

همچنین در انتیراپ خدماتی اعم از حمل و نقل بین المللی زمینی، ریلی، دریایی، هوایی، انبارداری و... ارائه می‌شود. جهت مشاهده سایر مقالات و اخبار در حوزه حمل و نقل کلیک نمایید.

عضویت در سامانه خدمات حمل و نقل انتیراپ 

 

نصب برنامه nTirApp
افزودن به Home Screen